Nieuws/Binnenland
457398
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Echte Rösti?

GEEN - Gisteren dacht ik rösti te hebben gemaakt, maar de logerende Duitse Dame keek streng. Dat was geen rösti maar kartoffelpuffer. Rösti is een grote koek aardappelrasp in een pan, zacht gegaard. Er staat dus een hoop onzin op het internet onder het kopje rösti. Er zijn grof gezegd twee echte versies, die uit Bern en die uit Zurich, gekookte of ongekookte aardappelen.

Nodig:

  • 750 gram aardappelen, vastkokers of licht kruimig
  • 40 tot 75 gram boter of olie, of een combinatie daarvan (of wat dacht je van reuzel)
  • 50 gr spekblokjes (eventueel)
  • zout, zwarte peper en nootmuskaat naar smaak

Bereiding:

Gisteren dacht ik rösti te hebben gemaakt, maar de logerende Duitse Dame keek streng. Dat was geen rösti maar kartoffelpuffer. Rösti is een grote koek aardappelrasp in een pan, zacht gegaard. Er staat dus een hoop onzin op het internet onder het kopje rösti. Er zijn grof gezegd twee echte versies, die uit Bern en die uit Zurich, gekookte of ongekookte aardappelen. In ben van de Zuricher school. Maar daar hoort dan weer geen spek in, en dat vind ik weer wel lekker. Rasp de rauwe, geschilde (gewassen en drooggedepte) aardappelen op een grove rasp. Ik heb deze leerstellingen trouwens van http://www.coquinaria.nl/, een echt serieuze kooksite!

Verhit boter en/of olie in een grote anti-aanbakkoekenpan. Fruit ui en spek tot de ui glazig is en het spekvet gesmolten. Doe de geraspte aardappel erbij met zout, peper en nootmuskaat, en schep goed om zodat alle aardappelrasp een laagje vet heeft. Bak, regelmatig omscheppend, gedurende twintig minuten op middelhoog vuur. Leg, als je niet omschept, een deksel op de pan. Dan druk je rösti goed aan met een brede houten spatel, en je zet het vuur iets hoger. Doe weer een deksel op de pan. Na vijftien minuten moet de aardappelkoek worden gekeerd. Doe dat door koekenpan met deksel en al om te draaien, en dan de aardappelkoek weer terug te laten glijden in de pan. Na nog eens vijf minuten is de rösti gaar.

Laat de koek op een grote platte schaal glijden, en snijd er punten uit om op borden te leggen.

Variatie: geraspte kaas erdoor of erover. En er kunnen ook tuinkruiden in, blokjes paprika, geraspte courgette. Bij Coquinaria zag ik ook een recept voor Geschnetzeltes, maar dat is dan morgen weer.

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten