Nieuws/Binnenland
457430
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Allergezondste tomatenketchup

GEEN - Nog heel even iets over dat boek van Gert Schuitemaker. Eet-Adviesboek, wat een titel, dat kan helaas alleen door een apotheker worden bedacht. Want dat is Schuitemaker van huis uit.

Nodig:

  • 4 grote rijpe tomaten
  • 4 zongedroogde tomaten (uit de olie)
  • 2 middelgrote uien
  • 1 appel (Elstar)
  • olijfolie
  • 2 theel vegetarische bouillonpoeder
  • 1 theel boekweitmeel
  • peper
  • tabasco

Bereiding:

Nog heel even iets over dat boek van Gert Schuitemaker. Eet-Adviesboek, wat een titel, dat kan helaas alleen door een apotheker worden bedacht. Want dat is Schuitemaker van huis uit. Hij bracht vrijwel alle kennis over de orthomoleculaire geneeskunde naar Nederland. Een van de pijlers van die manier van gezond denken is eten. De basis van gezondheid is wat je binnen krijgt. Inmiddels beginnen we aan dat idee te wennen maar echt zelf de macht overnemen vinden we nog eng. Tomaten-ketchup bijvoorbeeld, dat kan toch alleen de fabriek het lekkerste maken?

Hier, zonder suiker, zonder chemie, en super van smaak. Snij de uien zo fijn als je kan. Zet bodempje olijfolie op en smoor de uien, heel rustig tot echt glazig. Dompel vier grote rijpe tomaten even in heet water en ontvel ze. Haal die zaadjes er ook uit en snij in stukjes, doe bij de uien. Ook de zongedroogde tomaten erbij, en de appel (Elstar). Nu allemaal acht minuten verwarmen en met de staafmixer helemaal fijn maken.  Maak af met een theelepels boekweitmeel en twee theelepels vegetarische bouillonpoeder.  Laat nog even opkoken en dan heel even rustig staan. Nu nog wat zwarte peper uit de molen en  een paar druppels tabasco (niet die namaakpotjes, die zitten weer vol chemie), daar wordt het niet heet van maar het geeft een vollere smaak.  In een goed afgesloten pot zeker een week goed in de koekkast. En waarom dit nou allemaal zo gezond is? Koop dat boek!

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten