Nieuws/Binnenland
457459
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Gehaktballetjes met zoetzure saus

GEEN - Hoeveel recepten ik hier inmiddels al van balletjes gehakt heb gegeven, ik kan ze niet eens meer tellen. En toch blijft het verbazingwekkend dat er altijd weer andere recepten zijn die opvallend genoeg zijn om toch maar weer te proberen.

Nodig:

  • 500 gr gehakt, hoh, wel van de slager dus!
  • 2 harde broodjes, geweekt
  • 1 ei
  • zout en peper
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 30 gr boter
  • 1 eetl bloem
  • 3 dl kookvocht
  • 1 eidooier
  • citroensap
  • 2 theel kappertjes
  • suiker

Bereiding:

Hoeveel recepten ik hier inmiddels al van balletjes gehakt heb gegeven, ik kan ze niet eens meer tellen. En toch blijft het verbazingwekkend dat er altijd weer andere recepten zijn die opvallend genoeg zijn om toch maar weer te proberen. Deze komt dus nog steeds uit Ludwigslust, een van de paleizen van Hertog Friedrich (de vrome) die het in 1772 liet bouwen. Het kookboek Das Griese Gegend uit de keuken van dat paleis vormt mijn inspiratie voor deze week.

Het begint er mee dat je gewoon twee echte harde, liefs een dag oude, witte broodjes met wat water week. Dan knijp je ze uit, plukt ze los en meng je het geplukte brood met het gehakt, het ei, zout en peper en niet te vergeten het fijn gesnipperde uitje. Heel fijn. Maak er balletjes van. Golfbalgroot. Dan zet je een pan water op, met wat zout er in en als het water kookt, gaan de balletjes erbij. Na een kwartiertje ongeveer komen de balletjes bovendrijven. Haal er uit met een schuimspaan. Een klein beetje kookvocht bewaar je.

Smelt de boter en roer er de bloem door. Nu doe je er meteen het kookvocht bij. Laat even koken tot je mooi dikke saus hebt. Zet het vuur uit, roer er het eigeel door, de kappertjes, flink wat citroensap en een beetje suiker tot je een zoetzure smaak naar je zin krijgt. Serveer de saus over balletjes.

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten