Nieuws/Binnenland
457503766
Binnenland

Bijna 8000 coronagevallen in verpleeghuizen, ruim 2500 doden

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

DEN HAAG - Bij meer dan 7900 bewoners van verpleeghuizen is Covid-19 vastgesteld. Van hen zijn meer dan 2500 mensen overleden. Daarnaast zijn er 4550 verdachte gevallen in verpleeghuizen, van mensen die mogelijk het virus onder de leden hebben maar bij wie dat niet is bevestigd. Dat is de schatting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Volgens de minister is het coronavirus vastgesteld bij 7 procent van de bewoners van verpleeghuizen. „Ruim 2 procent van de bewoners is overleden. Ongeveer de helft van de mensen die besmet raken, herstelt weer.”

Twee op de vijf verpleeghuizen in Nederland hebben te maken gehad met een of meer coronagevallen. In totaal is het virus op 982 locaties vastgesteld. Het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen neemt de laatste weken wel af, schrijft De Jonge.

Gehandicapten

In de gehandicaptenzorg zijn bijna 1100 bewoners besmet geraakt, van wie 220 mensen zijn overleden. Daarnaast zijn er bijna 1200 verdachte gevallen. Op 307 locaties is minstens een besmetting geweest. Dat is ongeveer 12 procent van het totaal. Ook in de gehandicaptenzorg nemen het aantal nieuwe besmettingen en het aantal sterfgevallen af.

Ook bij mensen met langdurige zorg ligt het aantal sterfgevallen weer bijna op normaal niveau. Tijdens de coronacrisis overleden opvallend veel mensen in deze kwetsbare groep, melden het CBS en RIVM.

In de week van 4 mei overleden ongeveer 1170 mensen die langdurige zorg ontvingen, zo’n 250 minder dan een week eerder. Dat is de vierde daling op rij. Het gaat om mensen die thuis zorg ontvingen of in een zorginstelling als een verpleeghuis woonden. Het aantal sterfgevallen in deze groep is nu te vergelijken met de eerste tien weken van dit jaar, maar is nog iets hoger dan normaal in deze tijd van het jaar.

In een aantal regio’s overlijden nog aanzienlijk meer ontvangers van langdurige zorg dan gebruikelijk. In de regio Gooi en Vechtstreek waren in de eerste volle week van mei 50 procent meer sterfgevallen dan in de eerste tien weken van 2020. In en rond Rotterdam en Dordrecht en het noordoosten van Brabant lag het sterftecijfer ongeveer 25 procent hoger.