Nieuws/Binnenland
457557
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Roggebroodsoep uit IJsland

GEEN - Uit alle landen waar ik kom, neem ik vrijwel altijd een kookboek mee. Soms vind ik daar een paar ongebruikelijke recepten in. Het kookboek dat ik uit IJsland meenam “Icelandic food en cookery” van Nanna Rögnvaldardóttir is echter één grote verrassing van gekke recepten. Hoe kom je er op, roggebroodsoep? Nou, heel simpel, uit armoede.

Nodig:

Nodig voor 4 personen

  • 600 gr donker roggebrood
  • 100 gr rozijnen
  • 1 eetl rabarberjam
  • ½ citroen uitgeperst
  • suiker naar smaak
  • slagroom

Bereiding:

Uit alle landen waar ik kom, neem ik vrijwel altijd een kookboek mee. Soms vind ik daar een paar ongebruikelijke recepten in. Het kookboek dat ik uit IJsland meenam “Icelandic food en cookery” van Nanna Rögnvaldardóttir is echter één grote verrassing van gekke recepten. Hoe kom je er op, roggebroodsoep? Nou, heel simpel, uit armoede. Een IJslander vertelde me: “Je vindt hier geen oude gebouwen, omdat we nooit geld voor gebouwen hebben gehad. Holen in de grond, dat was IJsland. Tot de Tweede Wereldoorlog. Toen waren hier Amerikanen gelegerd en ontstond er hier een beetje economie.”

Verkruimel het roggebrood. Giet er een glas witte wijn bij en verder water bij tot het onder staat. Breng aan de kook en laat een paar minuten gaan. Druk het geheel daarna door een bolzeef. Dat is een flink werkje. Je kan het jezelf gemakkelijker maken als je het eerst fijner maakt met een staafmixer of foodprocessor. Doe terug in de pan. Voeg wat water toe als je het te dik vindt geworden. Laat weer op temperatuur komen. Doe er citroensap bij, de rozijnen, wat suiker naar smaak en een flinke lepel rabarberjam. Serveer met een flinke dot geklopte slagroom.

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten