Nieuws
457597
Nieuws

Zó krijg je een 'netwerkbrein'

'Netwerken is heel belangrijk', hoor je tegenwoordig vaak. Ook al kunnen wij vrouwen veel, we zijn een tikkeltje onhandig in netwerken. We zijn harde werkers en we leren van onze fouten. Gebruik daarom deze vaak gemaakte netwerkfouten in je voordeel.

Je netwerkt niet

We begrijpen het echt, je hebt het ongelofelijk druk! Je hebt een geliefde, kinderen en daar komt een intensieve baan bij. Maar zo zul je nog veel promoties aan je voorbij laten gaan. Je wilt die baan toch? Netwerk dan! En nee: met vrienden afspreken telt niet mee!

Netwerken is verkeerd

Netwerken is niet verkeerd. Vrijwel iedereen doet het. Dus je hoeft je niet schuldig te voelen als je de promotie van een ander wegkaapt.

---

Eerst kinderen dan pas carrière!

---

In je eigen kringetje

Bovendien is het heel belangrijk om binnen je eigen bedrijf te netwerken, maar kijk ook eens buiten dat bedrijf. Hoe wil je anders die getalenteerde groentjes leren kennen die jouw baan willen wegkapen? En wat als je werkgever 'herstructurering' roept en jij de eerste bent die eruit vliegt? Kijk buiten je vertrouwde kringetje en wie weet komt er vanzelf een nieuw avontuur op je pad.

Vriendjes maken

Wij vrouwen zijn te goedhartig en maken van onze 'connecties' onze vrienden. Geen probleem natuurlijk, want vrienden zijn geweldig! Maar de truc is om veel 'luchtige' connecties te hebben. Je kunt namelijk niet al die mensen in je vriendenkring krijgen. Gevolg: geen vrienden én geen connecties.

---

Fit op kantoor

---

Social media

Social media is voor werkgevers de perfecte manier om een beeld over je te vormen. Maar dat betekent niet dat je willekeurige onbekenden als een kip zonder kop vriendschapverzoeken kunt sturen. Misschien heeft die ene vriend van je vriendinnetjes achternicht een baan gekregen via social media. Maar dat betekent niet dat dit ook bij jou zal gebeuren.

Te hebberig

Je zou haast denken dat iedereen wel het gezegde 'geven en nemen' kent. Niet dus. Sommige mensen hebben er een handje van om met – meestal grote - verzoeken te komen, maar als de rollen omgedraaid zijn, ho maar! Wil je van een netwerk profiteren? Stop er eerst tijd en moeite in en bouw langzaamaan een band op.

Lees ook: