Nieuws
457652
Nieuws

Oproep - Praat mee

Engelengeduld bij verkoopsters bruidsmode

De zomermaanden zijn de trouwmaanden bij uitstek. Want die mooie witte jurk komt zoveel beter uit tegen een stralend blauwe lucht. Moet je natuurlijk wel eerst die droomjurk vinden. Naar aanleiding van de expositie in het Rijksmuseum (zie elders op deze pagina) stuurde VROUW twee bridezilla's (die overigens beiden hartstikke single zijn) op pad die voor ons onderzochten hoe het eraan toegaat in de gemiddelde bruidsboetiek.

"Deze jurk is vreselijk", zegt onze bridezilla. "Ik lijk net achttien!" Dat is op zich niet zo raar: ze is ook 18. En vrijgezel bovendien. En toch staat ze daar in die witte droom die ze hartstochtelijk afkeurt. Want dat is de opdracht: test het geduld van de bruidsjurkenadviseur. En dat was nog knap lastig. Zomaar een winkel instappen, bleek op veel plaatsen onmogelijk. "Maar mevrouw, ik ga over zes weken trouwen!", probeerde ik nog in de eerste winkel. De jurkenverkoopster bleef onvermurwbaar. We moesten eerst een afspraak maken.

Hoe dit afloopt? Dat lees je hier!

 

Reactie van de eigenaressen

We deden ons best om het de eigenaressen zo lastig mogelijk te maken, maar ze zijn beiden met vlag en wimpel voor onze test geslaagd. Hun reactie? Dat lees je hier!

Githa Oosterman (50): "Wat grappig zeg, maar ik had niets in de gaten. Ik vond jullie niet gemeen, eerder veeleisend. Ik vond de bruid wel wat jong, maar ik zie zoveel jonge bruiden dat ik er niet van sta te kijken. De meeste vriendinnen bemoeien zich overal mee, maar dit bruidsmeisje was foto's aan het maken en was juist meer op de achtergrond. Daar zat ik wel van te kijken, maar dat verklaart nu een hoop.

Vervelende bruiden bestaan haast niet. De moeders van de bruid zijn een ander verhaal. Ik heb een keer de moeder van de bruid weggestuurd. Ze wilde de jurk van haar dochter strakker hebben, maar dat kon gewoon niet. Ze waren inmiddels zes keer langsgekomen om te passen en ik was al bij drie verschillende coupeuses langs geweest. En toch bleef ze volhouden dat de jurk wél strakker kon. Toen heb ik mijn excuses aangeboden en gezegd dat dit niet meer ging werken."

Gizem Guncaglaya (24): "Ik had helemaal niets in de gaten gehad. Ik zag inderdaad dat de sluier en de jurk op de grond lagen, maar dat komt wel vaker voor. Ik zit al negen jaar in de detailhandel, dus je vindt niets meer raar of gek. Je hebt zo veel gezien dan.

Ik ben zelf ook getrouwd, dus ik weet wat een bruid doormaakt. Ik heb bewust voor deze branche gekozen, want het gaat om het eindresultaat: aanstaande bruiden mooi maken en ze met een glimlach zien vertrekken.

Ik heb nooit vervelende klanten, eerder lastige. Laatst nog: de bruid had geen idee wat voor jurk ze wilde. Ik liet haar modellen zien, maar ze had nergens een mening over."

 

TIPS: wat je moet weten, voordat je op jurkenjacht gaat

  • Draag goede lingerie en dan wel: een strapless bh en een corrigerende slip. Sowieso is het handig om dit standaard in je kast te hebben, ook als je niet van plan bent in het huwelijksbootje te stappen. 
  • Zorg ervoor dat je in je tas een paar hakken hebt. De meeste bruidswinkels hebben zelf wel schoenen die je kunt passen, maar je weet het maar nooit. 
  • Bedenk niet van te voren hoe je haar eruit gaat zien. Zorg eerst voor een jurk en kijk daarna wat het mooist staat bij dat model.

Van de verkoopsters, voor de verkoopsters

  • Straal vertrouwen uit. Aanstaande bruiden vinden het belangrijk om te horen dat het goedkomt. Als ze namelijk merken dat je twijfelt, zijn ze weg. Laat dus vooral de passie zien die je voor je werk hebt. 
  • Koop gezichtnetjes! Veel bruiden passen een jurk, terwijl ze een laagje foundation op hebben. Het zou heel vervelend zijn als tijdens het passen een laagje foundation op de jurk afgeeft.

 

Hoe werden jullie behandeld tijdens jullie bruidsjurken zoektocht? Praat mee!

Wij zijn erg benieuwd hoe jullie trouwjurk eruit ziet. Mode verandert namelijk vaak, dus wat vind je nu op dit moment van je trouwjurk? Pronk je er vol trots mee? Of verstop je hem zodra de gasten arriveren, wil je hem het liefst in de openhaard verbranden en snap je niet hoe je dít ooit hebt kunnen dragen?

Stuur ons een foto van jou in je meest afschuwelijke trouwjurk naar vrouwinternet@telegraaf.nl