Nieuws
457670
Nieuws

Als zon je vijand is

Eindelijk, zon! Hoe blij wij er ook van worden, genoeg mensen die niet staan te springen als de zonnestralen ons landje bereiken. Er zijn heel wat mensen die na een dagje in de zon last krijgen van kleine, rode, jeukende bultjes. Zonneallergie kan hier de oorzaak van zijn. Daarom vroegen wij onze huidexpert Jetske Ultee wat je hier tegen kunt doen.

"Bij zonneallergie ziet je lichaam zonlicht namelijk als de vijand en maakt het antistoffen aan.

De volgende klachten kunnen optreden:

Toch is de kans dat je last hebt van een echte zonneallergie niet zo groot. Zonneallergie komt relatief weinig voor en de klachten ontstaan meestal pas na een dag (of zelfs later) en houden dagen aan. In het voorjaar is deze allergie het ergst. In de loop van de zomer en de herfst heb je minder last van. Maar wat kun je tegen een zonneallergie doen?

--

 Tips om je huid te beschermen tegen de felle zon

--

Zonnecrème

Zonneallergie wordt vooral veroorzaakt door UVA straling. De SPF op een product geeft aan in hoeverre een zonnecrème je beschermt tegen UVB (bestanddeel van natuurlijk zonlicht). Mocht een product ook tegen UVA straling beschermen, dan staat dit op de verpakking vermeld door een rondje met UVA erin. UVA-bescherming moet altijd ten minste eenderde zijn van de UVB die vermeld wordt op het product.

Dus: hoe hoger de SPF (UVB bescherming), hoe hoger de UVA-bescherming.

Omdat je zelfs met de allerhoogste filter niet voor 100% beschermd bent tegen UV-straling, is het verstandig om zonlicht zo veel mogelijk te vermijden. Dit kan je helpen:

Let goed op als je achter het raam zit, in je werkomgeving of thuis. UVA-straling komt hier namelijk gewoon doorheen.

Wist je dat: UV-straling op het water twintig procent van de straling weerkaatst en op sneeuw zelfs tachtig procent!

--

Insmeren? Let op je kinderen!

--

Lichtwenning

Mocht de zonneallergie niet erg zijn dan is het voldoende om de huid in het voorjaar geleidelijk aan de (natuurlijke) zon te laten wennen. Uiteraard is het dan wel belangrijk om de huid goed te beschermen met een zonnebrandcrème, het liefst met ten minste een SPF 30. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) geeft zelfs aan dat bij huidaandoeningen veroorzaakt door (zon)licht een factor 30 of hoger gewenst is.

Lichttherapie

Hierbij wordt er gebruikgemaakt van kunstmatig licht om de huid langzaam te laten wennen aan UVA- en UVB-straling.

--

Bruin zonder zon

--

Medicijnen

Een arts kan medicijnen als corticosteroïden voorschrijven om de roodheid, jeuk en de tijdsduur van de reactie te verminderen.  

Denk je dat je last hebt van zonneallergie? Maak dan een afspraak met je huisarts of dermatoloog. Door middel van een aantal simpele testen weet je snel of jij echt last hebt van zonneallergie."

Naast zonneallergie kun je door de zon een huidreactie van bepaalde producten of je kunt een huidziekte hebben. Lees hier meer over.

Lees ook: