Nieuws
457674
Nieuws

Huidexpert Jetske Ultee

Allergisch voor je beautyproduct

Als je denkt dat je dat lekkere geurtje zonder risico's op kunt spuiten voordat je de de zon ingaat, heb je het goed mis. Je kunt er namelijk een vervelende huidreactie aan over houden. In bepaalde producten zitten namelijk stoffen die reageren op zonlicht. Dit zijn zogenaamde fototoxische of fotosensitieve stoffen. En vergis je niet: daar bestaan er heel veel van! Met de vele producten die we gemiddeld per dag gebruiken, is de kans heel erg groot dat er eentje tussen zit waar zo'n stofje in zit. Wij vroegen onze huidexpert Jetske Ultee hier meer over te vertellen.

"Ben je een dagje buiten geweest en heb je last van een verbrand gevoel, bultjes, blaasjes of rode vlekken? Kijk dan eerst even kritisch naar de inhoud van je toilettas. De belangrijkste veroorzakers van lichtovergevoeligheid zijn:

  • Parfum
  • kleurstoffen
  • plantextracten en oliën zoals: citrus, sinaasappel, mandarijn, grapefruit, limoen en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
  • bepaalde zonnebrandfilters als oxybenzone
  • medicijnen als tetracycline

Deze stoffen kunnen in combinatie met zon niet alleen een vervelende huidreactie veroorzaken. Ze kunnen bij langdurig gebruik in combinatie met zon ook de huid verouderen en pigmentvlekken veroorzaken.

--

Zwetende oksels en nare geurtjes

--

Een andere oorzaak...

Het kan ook zijn dat het niet ligt aan de producten die je gebruikt, maar dat je de huidziekte Miliaria rubra hebt.

Deze huidziekte ontstaat door zwelling en prikkeling van de zweetklieren. En dat gebeurd voornamelijk als het buiten warm is. De opgezette zweetkliertjes krijgen de afmeting van een tarwekorrel of worden rood.

Op plaatsen van de uitslag kunnen heel veel kleine blaasjes aanwezig zijn, die erg kunnen jeuken. Die kleine blaasjes vind je meestal op de borst, rug, hals, ellebogen en knieholtes.

--

Hoe verwijder je een teek?

--

Behandeling

Gelukkig kan je een aantal dingen doen om de kans op deze ellende te beperken:

  • Vermijd blootstelling aan zonlicht en vermijd zware lichamelijke inspanning tijdens warm, vochtig weer 
  • Probeer je huis zo koel mogelijk te houden, zodat je minder zweet. En draag makkelijke kleding, het liefst van katoen 
  • Houd je huid droog, maar vooral schoon. Talg verstopt namelijk de zweetkliertjes. Neem daarom regelmatig een bad of douche en dep goed af 
  • Laat vette crèmes liever staan. Die maken je symptonen alleen maar erger en dat wil je niet hebben."

Wat als je een zonneallergie hebt? Onze huidexpert Jetske Ultee legt uit hoe je dit kunt voorkomen!

Lees ook: