Nieuws
457758
Nieuws

Pop met geslachtsdelen zet kwaad bloed bij moeders

De aanwezigheid van de Change my Diaper pop in speelgoedwinkels, een pop met genitaliën, is reden voor tal van moeders om hun onvrede te uiten op social media. Nu zijn wij wel benieuwd: wat vinden jullie van deze pop?

"Ik nam mijn kleine meid mee om een nieuwe baby te kopen bij Toys 'r Us… Ze was zo blij dat ze een pop vond die blauwe kleding droeg… Maar toen ze zijn luier verschoonde, was dit de verrassing. Waarom?? Dit zijn kleine meisjes die niets hoeven te weten over anatomie!", plaatste Donna Wood Burgmann op Facebook.

Misselijk

De reacties liegen er niet om: "Kleine meisjes zouden dit niet moeten aantreffen op poppen. Dit bedrijf maakt me misselijk!", reageert iemand op de bezorgde Facebook-post van Wood Burgmann.

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nl_NL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));Bericht door Donna Wood Burgmann.

Maak van een mug geen olifant

Onze opvoeddeskundige Marina van der Wal relativeert de boze reacties op de You & Me Mommy Change My Diaper Doll: "Zorg dat ouders keuze hebben en maak er vooral geen big deal van. Zeg bijvoorbeeld: 'Ja, dit is een jongetjespop en die heeft een piemel’. Voor kinderen is een piemel of een vagina zo ongeveer hetzelfde als een knie of een neus."

Groot verschil volgens Van der Wal is dat je lichaamsdelen die je makkelijk ziet en aan kunt raken, ‘gewoon’ ontdekt: "Juist voor de geslachtsdelen ligt dit anders en is een ontdekkingstocht veel duidelijker. Als volwassenen kijken we met onze levenservaring naar geslachtsdelen, kinderen hebben deze ervaringen nog helemaal niet!"

---Lees ook: 'Geef vanaf 3 jaar seksuele voorlichting'---

Praten met je kinderen over seksualiteit is als het voorhouden van een spiegel voor jezelf, legt onze opvoeddeskundige uit: "Het vertelt jou alles over hoe je zélf met dit onderwerp omgaat. Je merkt dan ook dat er nog veel taboes zijn. Sta bijvoorbeeld eens stil bij de vraag ‘hoe noemen we geslachtsdelen bij ons in huis?'

Stel vragen

Van der Wal adviseert vooral ook tegenvragen te stellen aan je kind: "Als ik dan toch een tip mag geven: als jij het lastig vindt (en vaak merk je dat op het moment dat je door je kind geconfronteerd wordt met verhalen, vragen of plaatjes, bij voorkeur bij het zuivelvak in de supermarkt als jij haast hebt), stel je kind dan een vraag: net zoals je een vraag over aardappelen zou beantwoorden met een tegenvraag: ‘waar de aardappelen vandaan komen? Heb je zelf al een idee?’ Stel je kind zegt ‘De grote zus van Tanja zegt dat ze uit je buik komen’, dan kun je nóg een vraag stellen: 'En, vind jij dat ook?’"

Volgens de opvoedexpert is het bovenal heel belangrijk om vooraf al te bedenken hoe je jouw kinderen wilt opvoeden als het gaat om intimiteit en seksualiteit.

Wat vinden jullie van de Change My Diaper pop? En hoe zouden jullie hierover praten met jullie jonge kinderen? Praat mee!