Nieuws/Binnenland
457835
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Hollandse kabeljauwfilet

GEEN - Nou denk ik zomaar dat ik vanwege die verjaardag (mijn oudste vriend werd 60, ik heb er nog  de bibbers van, dat zoiets zomaar op een mens mag afkomen) gisteren in de buurt van Nijmegen ben gekomen.

Nodig:

  • 300 gr kabeljauwfilet
  • zout en peper
  • boter
  • Mosterdsaus:
  • 1 grote of 2 kleine sjalotjes
  • royaal grof gemalen peper
  • 200 ml witte wijn
  • 75 ml room
  • 2 eetl crème fraÎche
  • 2 eetl Dyon mosterd
  • 50 gr boter

Bereiding:

Nou denk ik zomaar dat ik vanwege die verjaardag (mijn oudste vriend werd 60, ik heb er nog  de bibbers van, dat zoiets zomaar op een mens mag afkomen) gisteren in de buurt van Nijmegen ben gekomen. Want daar woont hij. Mijn jongste zoon echter heeft verordend dat ik deze week niet mag schrijven en dat we geheel per toeval louter per bus reizen, en in en uitstappen alleen daar waar we daar zin in hebben. Dus het kan ook zijn dat ik ergens in Zeeland zit. In Nederland, dacht ik wel want de grens over was, dacht ik, net niet de bedoeling. Maar hij is 15 die jongen en heeft het al voor et zeggen. (Hahaha, denk hij.) In de hoop dat ik nog in Holland ben, een Hollands gerecht.

Verwarm de oven voor op 180° C.  Snipper het sjalotje en laat het op laag vuur in de boter glazig bakken, strooi er royaal de grof gemalen peper over. Voeg de witte wijn eraan toe en laat het inkoken tot er de helft over blijft, giet het daarna door een zeef.  Roer de room en de crème fraîche er door heen en laat het een beetje inkoken. Doe de mosterd erbij en maak op smaak met zout. Vet een ovenschaal in met wat boter, strooi peper en zout over de kabeljauwfilet en leg het in de schaal.  Zet de kabeljauwfilet in de voor verwarmde oven, afhankelijk van de dikte 12 tot 15 minuten. Serveer de kabeljauwfilet met wat van de saus er omheen. Serveer met echte Hollandse botersaus. (met dank aan Kookze.tv)

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten