Nieuws
457868
Nieuws

Waarom onze oma's gezonder waren

Een griepje hier, een allergietje daar: welk seizoen het ook is, we lijken er niet aan te ontkomen. Toch is dat niet altijd zo geweest. Onze grootmoeders leken namelijk een stuk vitaler. Hier vijf redenen waarom onze oma’s gezonder waren dan wij nu zijn!

Ze deden niet aan diëten

Zien jullie het al voor je? Omalief met een logboek om al haar naar binnen gewerkte calorieën van die dag bij te houden? Wij ook niet! En ondanks het feit dat zij zich hier niet bewust mee bezighield, leefde ze ontzettend gezond. Haar geheim: het gaat helemaal niet om de calorieën, maar om de kwaliteit van je voedsel.

Ze genoten meer van het leven

Terwijl wij tegenwoordig om het minste of geringste in de stress schieten, waren onze omoe’s vroeger een ster in relativeren. Want zeg nu zelf: wat heeft het voor zin om je druk te maken om dingen die je niet kunt veranderen als je ook gewoon stil kunt staan bij wat je al hebt, zolang het er nog is?

Ze namen de tijd om te koken

Na een lange werkdag wil het weleens voorkomen dat we weinig (lees: helemaal geen) zin hebben om te koken. We grijpen naar de kant-en-klaar maaltijden. Of we zetten überhaupt geen stap in de keuken en gaan in plaats daarvan langs de snackbar. Onze grootmoeders namen daarentegen altijd de tijd om een uitgebreide maaltijd klaar te maken. Bovendien waren er destijds geen verleidelijke reclames waarin zogenaamde ‘vetvrije’ en ‘suikervrije’ producten werden aangeprezen en hielden ze het zo natuurlijk mogelijk. Gewoon lekker back to basic dus!

Ze hadden geen social media

Onze generatie appt, twittert en post erop los. En of we nu in de sportschool op de loopband staan of in de trein zitten: we moeten te allen tijde up-to-date blijven (lees: we gluren om de twintig seconden naar ons telefoonscherm). En voordat we het weten, zijn we weer wat schouder-, nek-, rug- en oogklachten rijker.

Ze bewogen meer

Grootmoe zat vroeger niet uren achter de computer en bracht ook geen hele dagen door op de bank om de zoveelste slechte real life soap marathon te kijken. En hoewel we niet kunnen ontkennen dat het soms gewoon even heerlijk is om het internet af te struinen en op de bank neer te ploffen, is wat frisse lucht ook zeker niet verkeerd. Lekker een ouderwetse wandeling door het bos, zoals oma dat ook altijd deed.