Nieuws/Vrouw

Elke dag seks goed voor je relatie

’Geen tijd’, ’geen zin, ’te moe’. Allemaal redenen waarom veel stellen (vooral die met kinderen) na een tijd nog maar weinig seks hebben. Het is echter bekend dat je van seks zin krijgt in seks. Times-journalist Tim Scott nam de proef op de som en had elke dag seks met zijn vrouw.

"Wij waren zo’n typisch koppel. Ik 33, zij 30, een baby, geen seks. Eerst lachten we erom, en die weinige keren dat we het wel deden, zeiden we altijd dat we het vaker zouden moeten doen. Maar het kwam er niet van, we lieten ons meesleuren in de alledaagse stroom. Van seks krijg je echter zin in seks. Waarom zou je seks dan niet gebruiken als middel om je seksleven op te lappen?”

Voornemen

Scott en zijn vrouw namen zich twee jaar geleden voor élke dag seks te hebben. Zo gezegd, zo gedaan. En voor Scott is het nu duidelijk: een tekort aan seks mag nog zo te verantwoorden lijken op het moment zelf, achteraf blijkt dat er niets goed aan was. "De afwezigheid van seks is als een subtiele vijand. Het vreet aan de belangrijke fundamenten van een relatie (vertrouwen, intimiteit, passie en respect) en aan aantrekkelijkheid. Als het niet behandeld wordt, kan een sekstekort de liefde kapot maken.”

Vicieuze cirkel

"Uiteindelijk wordt een seksloos leven een vicieuze cirkel: hoe minder je het doet, hoe minder leuk het is, waardoor je het minder doet," zo gaat hij verder. „Voor ons mannen is het dan nog gemakkelijk: wij krijgen een orgasme, rollen om en slapen. Dan zijn wij al tevreden, maar zij nog niet. De oplossing is haar eerst een orgasme te geven. Daar kruipt wel tijd in, en energie.”

Daarom besloten de twee op oudejaarsavond twee jaar geleden om elke dag van het jaar seks te hebben. "De eerste keer was supervlug voorbij. Maar oefening baart kunst, en als de dagen weken en de weken maanden werden, leerde ik mezelf meer controleren. Mijn vrouw daarentegen leerde om sneller haar orgasme te bereiken.

Betere communicatie

Het meest was het koppel onder de indruk van wat er mee veranderde met de seks. "We konden beter communiceren. Het was alsof onze breinen werden afgestemd op onze lichamen. We gingen ook een beetje sporten, zodat we ons ook echt goed in ons vel voelden.”

Sekstherapeut Bettina Arndt geeft het echtpaar Scott gelijk. "Ik zeg altijd ’doe het gewoon’, of je nu zin hebt of niet. Lust is toch een beslissing.” Toch is elke dag seks niet zo simpel als het lijkt, waarschuwt Scott. "Eén partij wil het altijd liever dan een andere. Maar met compromis kan veel bereikt worden. Een keer elke drie dagen seks bijvoorbeeld, en de andere dagen niet. Voor sommige vrouwen is elke dag seks namelijk té veel en je moet het wel met zijn tweeën doen.”