Nieuws
458112
Nieuws

App voor gestreste ouders: werkt het?

Kinderen, soms kun je ze wel achter het behang plakken! Een nieuwe app helpt ouders om kalm te blijven in stressvolle situaties. De ontwikkeling van de zogeheten ParentGuardian is nog in volle gang, maar roept nu al veel reacties op. VROUW opvoeddeskundige Marina van der Wal ziet er geen heil in.

De app ParentGuardian is in samenwerking met Microsoft ontwikkeld door Laura Pina, student computerwetenschappen aan de Universiteit van Californië in San Diego. Bij de app zit een armband met een sensor die de elektrische activiteit van de huid meet. Bij een bepaald stressniveau krijgt de gebruiker een berichtje op zijn of haar smartphone of tablet. Boodschappen als ‘haal diep adem’ en ‘tel in jezelf terug van vijf naar nul’ zouden ouders moeten kalmeren.

Rustig worden

Marina van der Wal is sceptisch. “Kinderen opvoeden levert stress op, dat is geen geheim. Zo’n app gaat je echt niet helpen”, zegt ze. Ontstressen moet volgens de opvoeddeskundige uit de ouder zelf komen. Je activiteiten op een dag plannen scheelt al een heleboel.

“De ochtenden zijn vaak hectisch met opstaan en ontbijten. Het is handig om bijvoorbeeld een dag van tevoren de kleding van de kinderen al klaar te leggen of de ontbijttafel de avond ervoor alvast te dekken. Voor velen klinkt dit heel burgerlijk, maar het helpt echt om rust te vinden.”

Nog een goede manier om te ontstressen, is kijken naar peuters die in de zandbak spelen, aldus de opvoeddeskundige. “Ga dat eens een halfuur doen. Kijk hoe ze zandtaartjes maken, hoe ze met elkaar hun ruzietjes uitvechten en hoe ze ontdekken dat zand niet lekker smaakt. Je voelt je daarna als herboren.”

Te laat

Wat de app zwak maakt, is dat er pas een signaal wordt gegeven als het eigenlijk al te laat is, stelt Van der Wal. “Je krijgt een berichtje dat je tot rust moet komen, maar op het moment dat je al gestrest bent, kan dat juist voor een extra stressfactor zorgen. Als je met een gillend kind in de supermarkt staat, heb je helemaal geen behoefte aan de boodschap dat je moet kalmeren.”

---9 tips tegen stress---

Alles aankunnen

Zolang er geen tijdsdruk is, kunnen vaders en moeders alles aan, stelt ze. Een probleem is volgens haar dat ouders te vaak met zichzelf bezig zijn. “Ik ben daar zelf ook schuldig aan. We verwachten dat de kinderen zich aanpassen aan ons leeftempo, maar zij zitten in zo’n andere wereld; dat kunnen we niet van ze verlangen.”

Het is nog onduidelijk wanneer de app ParentGuardian op de markt komt.

---Lees ook: Zo weet je of je ongeboren kind stress heeft---