Nieuws
458798
Nieuws

Biseksuele en lesbische vrouwen lijden onder stigmatisering

Lesbische en biseksuele vrouwen hebben meer psychosociale gezondheidsklachten dan heteroseksuele vrouwen. Ze lijden onder de stigmatisering over hun geaardheid.

Ze hebben slaapproblemen, last van angst, depressieve gevoelens, zijn wantrouwig en denken dat ze niet goed functioneren.

Dat heeft een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam uitgewezen onder 1327 lesbische en biseksuele vrouwen. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Stichting OndersteBoven.

Lichte trend

Onderzoekster Henny Bos noemt het opvallend dat vrouwen onder de 25 jaar de meeste psychische en lichamelijke klachten hadden en er een lichte trend is tot meer somatische klachten bij vrouwen boven de 50 jaar.

De meest onplezierige ervaringen die de vrouwen ervaren vanwege hun persoonlijke leefstijl of situatie, zijn vervelende dingen die worden geroepen, roddels en nieuwsgierige, vervelende vragen.

Negatieve reacties

„De meest negatieve reacties op hun lesbisch of biseksueel zijn kregen de vrouwen van onbekenden op straat, in het uitgaansleven en van collega’s (of klas- of studiegenoten)”, aldus het onderzoek. „Een grotere frequentie van stigmatiserende gebeurtenissen bleek samen te hangen met zowel de aangegeven psychische en als ook de somatische klachten van vrouwen.”