Nieuws
458811
Nieuws

Help, stress!

Bikinistress, stress op het werk, stress krijgen van je (schoon)moeder, een sollicitatiegesprek, rij-examen, een voetbalwedstrijd, je baas, partner of kinderen. Stress is overal. Heb jij er last van?

Uit onderzoek van een geneesmiddelenfabrikant onder ruim 1000 Nederlandse mannen en vrouwen blijkt dat 23 procent de oorzaak van stress buiten zichzelf zoekt. Zo geven jonge vrouwen vooral aan stress te krijgen van haar eigen moeder, haar lerares en haar partner. Bij jonge mannen staat de schoonmoeder op nummer 1 als het gaat om de meest stressvolle factor in hun omgeving, op de voet gevolgd door de baas, broer/zus en vader. Zo’n 28 procent van de Nederlanders ondervindt geen stress. Mannen zijn overigens minder stressgevoelig dan vrouwen (39% tegenover 51%)

Brrr, examens

Ook bepaalde situaties levert veel stress op. Werk- en studiegerelateerde zaken krijgen een hoog stresscijfer van de respondenten. Denk hierbij aan een belangrijke prestatie (6,1), een examen (5,9) of een sollicitatie (5,9). De eerste stranddag in badkleding levert namelijk opvallend weinig stress op. Met een 3,3 scoort dit stressmoment laag op de stressladder. Nederlanders kennen ook (bijna) geen inpakstress. ‘Op vakantie gaan’ scoort maar een 4,3.

Gevolgen van stress

Stress uit zich vooral in slapeloze nachten (32%). Vooral vrouwen hebben hier last van: 39 procent ten opzichte van 25 procent van de mannen. Het ’s nachts wakker liggen wordt gevolgd door nagelbijten (10%) en kortaf worden (9%)

Hoe kom je er van af?

Om van het stressgevoel af te komen geeft 20 procent aan muziek en radio te luisteren om de stress te verminderen. Vooral vrouwen luisteren graag naar muziek om te ontstressen. Ook sporten (12%) is een populaire manier om het stressgevoel te verminderen.

Heb jij last van stress? Waar ben jij stressgevoelig voor? En wat doe jij ertegen? Praat met ons mee!