Nieuws
458853
Nieuws

Mama's kindje

Mijn man luistert altijd naar zijn moeder

ROME - Die schoonmoeders van ons... Ze kunnen zo lief zijn, maar soms ook zo bemoeizuchtig. En soms gaan ze zelfs zo ver dat ze je hele leven kunnen vergallen. Haar invloed op haar zoon kan dan jullie hele relatie beheersen.

Voor de Rooms-Katholieke Kerk in Italië is dit zelfs reden om een huwelijk ongeldig te laten verklaren. Het hebben van een partner die obsessief veel met zijn of haar moeder bezig is, kan een goede reden zijn om een Italiaans huwelijk ongeldig te laten verklaren door de Rooms-Katholieke Kerk. Dat zei een belangrijke geestelijke van het bisdom van Liguria zaterdag in een speech op een bijeenkomst van de kerkelijke regio.

Huwelijkse plichten

Volgens gerechtelijke vicaris Paolo Rigon zijn dergelijke moederskindjes soms 'niet in staat aan huwelijkse plichten te voldoen'. Wanneer 'voor elk besluit of elke actie die je als stel wilt ondernemen, goedkeuring aan de ouder wordt gevraagd', kan dat reden zijn om een huwelijk als ongeldig te zien.

De moederliefhebbende Italianen hebben een eigen woord voor zulke aanhankelijkheid: mammismo. Volgens Angelo Sodano, hoofd van het College van Kardinalen, kan 'mammismo inderdaad reden voor ongeldigheid zijn, aangezien iemand niet vrij is wanneer hij continu naar een derde persoon kijkt.'

Ook al is deze derde persoon je bloedeigen moeder, heren! Wees dus gewaarschuwd.

Dominante schoonmoeders: wie heeft daar ook last van? Luistert jouw man ook altijd naar zijn moeder? Merk jij vaak dat zijn mening door haar wordt beïnvloed? Moeten jullie ook bijvoorbeeld verplicht twee keer in de week bij haar gaan eten of dringt ze zich op tijdens de vakanties?

Praat met ons mee!