Nieuws/Buitenland
458951234
Buitenland

Biden zegt „rode lijn” Poetin niet te accepteren

Joe Biden

Joe Biden

WASHINGTON - De Amerikaanse president Joe Biden heeft de waarschuwing van zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin dat westerse steun aan Oekraïne een „rode lijn” betekent weggewuifd. Poetin had gewaarschuwd dat hij het plaatsen van raketafweersystemen in Oekraïne zo op zou vatten, maar Biden zei „geen respect te hebben voor de rode lijnen van wie dan ook.”

Joe Biden

Joe Biden

„We zijn al heel lang op de hoogte van de acties van Rusland en ik verwacht een lange discussie met Poetin te gaan voeren”, zei Biden voordat hij dit weekend naar Camp David vertrok. Biden en Poetin spreken elkaar naar verwachting komende week.

Biden zegt met Europese bondgenoten samen te werken om een Russische aanval op Oekraïne te voorkomen. „Ik ben een set initiatieven aan het voorbereiden die volgens mij zeer uitgebreid en belangrijk zijn, en die het Poetin heel, heel moeilijk zullen maken om te doen wat mensen denken dat hij gaat doen.” Er wordt gevreesd voor een Russische inval in Oekraïne. Er zouden zich zo’n 70.000 Russische soldaten langs de grens met Oekraïne bevinden.

’Rusland plant begin 2022 offensief in Oekraïne’

Rusland zou zich klaarmaken om begin volgend jaar Oekraïne binnen te vallen met ruim 175.000 troepen, meldt The Washington Post op basis van een document van de Amerikaanse inlichtingendiensten en gesprekken met anonieme bronnen.

Op dit moment zouden zo’n 70.000 Russische soldaten zich nabij de grens met Oekraïne bevinden, maar de Amerikaanse inlichtingendiensten verwachten dat het aantal zal worden opgeschaald naar 175.000. De komende tijd verwachten de Amerikanen dat Rusland met troepen blijft schuiven „om bedoelingen te verdoezelen en onzekerheid te creëren.”

Moskou ontkent

Moskou heeft al meermaals ontkend dat er plannen zijn voor een aanval en blijft ook herhalen dat Rusland het recht heeft om zonder buitenlandse bemoeienis troepen in eigen land in te zetten. Die uitspraken stellen de Oekraïners en andere landen echter niet gerust. Door de troepenopbouw zijn de spanningen na een periode van relatieve rust weer flink toegenomen.

De presidenten spreken elkaar op korte termijn over de opgelopen spanningen. Biden heeft tegen verslaggevers gezegd dat hij een „lange discussie” verwacht en hij het Poetin „heel moeilijk” gaat maken „om door te gaan en te doen waar mensen bang voor zijn.” Zijn regering heeft de Russen al gewaarschuwd voor „serieuze gevolgen” als ze hun buurland binnenvallen.

Oekraïne en Rusland zijn in een conflict verwikkeld sinds de Russen in 2014 de Krim annexeerden. Pro-Russische separatisten, gesteund door Rusland, vechten in het oosten van Oekraïne tegen het regeringsleger van president Volodimir Zelenski. Bij de oorlog zijn meer dan 13.000 doden gevallen.