Nieuws/Binnenland
45929
Binnenland

Massaal protest windmolen Leidschendam

DEN HAAG - UPDATE - Bij de windmolen aan de Haagse Westvlietweg wordt donderdagmiddag door een grote groep actievoerders gedemonstreerd. Volgens omwonenden uit diverse wijken veroorzaakt het bouwwerk, dat in december werd neergezet, ernstige hinder.

Diverse bewonersgroepen, waaronder de Bewonersgroep Windturbine Vlietzone, zijn aanwezig bij de hekken van het bedrijf. Bewoners lopen met spandoeken om hun ongenoegen te uiten.

Feest afgeblazen

Het bouwwerk zou vandaag door wethouder Joris Wijsmuller (HSP) worden geopend, maar de festiviteiten werden op het laatste moment afgeblazen. Als reden meldt de gemeente Den Haag dat de sensoren van de windturbine nog niet naar behoren werken.

Sinds de molen afgelopen weekeinde op het terrein van Ceva Logistics in gebruik werd gesteld, regent het klachten. Bewoners hebben last van flikkerend licht in hun huiskamers, veroorzaakt door laaghangende zon. In de avonduren schijnen er rode lichten naar binnen. Ook zijn er al grote ijsvlokken van het gevaarte gevallen en op het fietspad terecht gekomen.

’Woning minder waard’

Diverse protestgroepen willen dat de turbine zo snel mogelijk wordt weggehaald. „Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald”, zegt woordvoerster Miranda van der Deijl. Ook komen de bewoners met planschade: „Want ook al zijn we voorstander van duurzaamheid, feit is wel dat onze woningen door dit Haagse prestigeproject van de PvdA en HSP minder waard zijn geworden.”

De turbine produceert jaarlijks circa 8 miljoen kWh aan groene stroom, vergelijkbaar met het stroomgebruik van ruim 2200 huishoudens. Het duurde vijf jaar voordat de windmolen er stond, mede vanwege bezwaren vanuit Leidschendam-Voorburg. De gemeente vocht de komst van de molen tevergeefs aan bij de Raad van State.

Lees hier de tweets van Marieke van Essen terug: