Nieuws/Buitenland
459339557
Buitenland

Cocaïnenetwerk opgerold met 20 arrestaties, ook in Nederland

DEN HAAG - Na vijf jaar onderzoek naar een Albanees cocaïnenetwerk zijn deze week twintig arrestaties verricht in Europa en Dubai; in Nederland zijn twee verdachten opgepakt. Bij de operatie op dinsdag waren tien landen betrokken. Volgens Europol is hiermee het Albanese cocaïnenetwerk Kompania Bello opgerold, een van de meest actieve netwerken voor cocaïnehandel in Europa.

Honderden politieagenten, met gespecialiseerde arrestatieteams vielen dinsdag in de vroege ochtenduren binnen bij de leden van het drugssyndicaat. Er zijn arrestaties verricht in Italië (5), Duitsland (2), Griekenland (2), Roemenië (1), Hongarije (1), Spanje (1), Albanië (5) en Dubai (1).

De verdachten die in Nederland zijn opgepakt zijn volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie een 33-jarige en een 38-jarige Albanees, beiden hebben geen vaste woon- of verblijfplaats. De 33-jarige verdachte zat tijdens zijn aanhouding al voor een ander delict vast.

De internationale verdachten zitten in voorlopige hechtenis op verdenking van onder meer internationale handel in verdovende middelen, drugsbezit en moord. Eerder zijn 84 leden van de criminele groepering opgepakt.

Het onderzoek staat onder leiding van de nationale politie van Italië. In de loop van het onderzoek is bijna vier ton cocaïne en meer dan 5,5 miljoen euro aan contanten in beslag genomen.