Nieuws/Binnenland
45936
Binnenland

Analyse

Misdaad loont in Nederland

AMSTERDAM - „De boodschap is dat misdaad niet mag lonen”, liet Marianne Bloos, hoofd van het Functioneel Parket van het OM, donderdag optekenen in interviews met media over het plukken van criminelen. De praktijk leert echter dat misdaad juist wel loont.

Het OM maakte donderdag de cijfers over 2016 bekend van het ’afpakken’ of plukken van criminelen. Er kwam ruim 402 miljoen euro binnen op de staatsrekening. Dat is niet allemaal geld van echte criminelen. Zo’n 270 miljoen euro was geld dat het OM lospeuterde van telecombedrijf Vimpelcom, vanwege de rol in een grote smeergeldaffaire. Blijft er een schamele 130 miljoen over.

Maar hoeveel pakt justitie van de vele tientallen, mogelijk honderden miljoenen die de smokkel van cocaïne jaarlijks in Nederland oplevert? En de wietbusiness? Alleen de hennepteelt in Tilburg levert jaarlijks zo’n 800 miljoen op, berekenden onderzoekers van de universiteit daar in 2014.

Narcostaat

Nederland is een narcostaat geworden. Nergens in Europa wordt zoveel synthetische drugs en wiet geproduceerd als in ons land. En de smokkel van coke via ons, is geëxplodeerd: bijna verdubbeld in vijf jaar tijd. Drugs worden vanuit hier online over de hele wereld verhandeld, zo blijkt ook uit een recent rapport van de EU.

En waarom? Misdaad loont in Nederland. De drugshandel alleen levert vele miljarden op. Om nog maar te zwijgen van opbrengsten van cybercrime. De opsporing piept en kraakt en het financieel rechercheren, of afpakken van crimineel vermogen, is nog steeds zwaar ondermaats.

Schijntje

Goed, het afgepakte vermogen stijgt ieder jaar. Maar het bedrag is een schijntje als je het afzet tegen de totale omzet van de ’Misdaad BV’. En de omvang van de handel in, evenals de productie van drugs groeit mee.

De grote criminelen zijn slimme topondernemers geworden die hun vermogen wegsluizen naar landen of via landen, waar hun vermogen veilig is. De Mocro-maffia stuurt de miljoenen winsten naar Dubai en Marokko - landen die niet of nauwelijks meewerken aan financieel onderzoek. Ook China en Turkije zijn populair.

Een andere slimme truc is het ’ondergrondse’ of Hawala-bankieren. Contant geld van criminelen gaat na het betalen van een percentage in tassen naar een Hawala-bankier, die een collega in een ander land inseint. Iemand int ter plaatse het bedrag voor de crimineel in Nederland, zonder dat er een euro fysiek vanuit ons land naar dat andere land is gegaan. Het OM schat dat er miljarden omgaan in dit systeem dat is gebaseerd op vertrouwen. Maar slechts zo’n tien procent van de verdachten staat uiteindelijk voor de rechter.

Tijd en geld

Financieel rechercheren kost tijd en geld. Beide zijn bij politie en justitie een probleem. Er zou nog meer geld geïnvesteerd moeten worden in ’superteams’ waarbinnen verschillende opsporingsdiensten, banken en financieel specialisten samenwerken. Het geld betaalt zich namelijk dubbel en dwars terug.

Ja, het gaat beter met afpakken in Nederland. In vier jaar tijd is het afgepakte bedrag verviervoudigd. Maar afgezet tegen de totale omzet van de ’Misdaad BV’ in Nederland, lijkt het motto nog steeds: misdaad loont.