Nieuws
459658
Nieuws

Tips voor de ultieme boswandeling

Nog een klein weekje en dan gaat de herfst officieel van start. En welk seizoen leent zich beter voor een stevige boswandeling dan de herfst? Schiet je wandelschoenen aan en trek er samen met je kroost op uit. Om je wandeling compleet te maken, geeft VROUW je een aantal handige tips.

1. Verzamelen

In de herfst is het bos bezaaid met kastanjes, beukennootjes en bladeren in allerlei vormen en kleuren. Geef je kinderen een mandje en laat ze zoveel mogelijk herfstmaterialen verzamelen. Stal bij thuiskomst alle gevonden schatten uit op tafel en maak er leuke knutselwerkjes van. Wat dacht je van een natuurkijkdoos, leuke herfstpoppetjes of geschilderde bladeren?

2. Leren

Wandelen wordt door oudere kinderen vaak bestempeld als saai. Stel daarom een doel. Neem bijvoorbeeld een natuurgids mee en laat ze de insecten, vogels en planten die ze onderweg tegenkomen opzoeken in het boekje. Leuk en leerzaam tegelijkertijd.

3. Beestjes

Kleine diertjes houden zich vaak schuil in het bos. Kevers, slakken, spinnen, ga met je kinderen op zoek naar deze verscholen beestjes. Draai bijvoorbeeld eens een stronk of schors om en kijk wat er tevoorschijn komt. Voor de stoere kids: neem een vergrootglas mee, zodat je de kriebelbeestjes ook van dichtbij kunt bekijken!

4. Paddenstoelen zoeken

In de herfst springen de paddenstoelen uit de grond. Ga samen met je kids op ontdekkingstocht. Geef ze een klein spiegeltje zodat ze onder de hoed van de paddenstoel kunnen kijken. Waarschuw ze van te voren wel dat ze de paddenstoelen niet mogen aanraken. Bekende paddenstoelen die je in het bos kunt opspeuren zijn:

  • Plaatjeszwammen bestaan uit plaatjes. De vliegenzwam, rood met witte stippen, is een bekend voorbeeld.
  • Buisjeszwammen zijn stevig en onder de hoed bevinden zich allemaal kleine gaatjes. Het eekhoorntjesbrood is een voorbeeld van een buisjeszwam.
  • Stuifzwammen hebben geen steel en zijn meestal bol. De aardappelbovist behoort tot deze categorie zwammen.
  • Knots- en koraalzwammen zijn klein, oranje en meestal vertakt. Je vindt ze vaak op bomen.
  • Stinkzwammen verspreiden een vieze geur die vliegen aantrekt.

5. Lachen naar het vogeltje

Laat je kinderen bewust kijken naar de natuur en organiseer een fotowedstrijd. Ieder kind krijgt vijf minuten de beschikking over een fototoestel. Het kind met de mooiste foto wint de wedstrijd.

6. Bomen

Een bos is rijk aan bomen. Deze bomen zijn erg leuk voor het organiseren van activiteiten. Neem bijvoorbeeld een meetlint mee en doe een wedstrijdje wie de dikste boom kan vinden. Of bestudeer samen met je kinderen een omgevallen boom en tel de ringen. Wie vindt de oudste boom?

7. Slenteren door de bladeren

Wat is er leuker dan slenteren door een tapijt van ritselende bladeren. Ren er samen met je kroost doorheen, schop de blaadjes in de lucht en maak samen een aantal gekke foto's.

 

8. Staatsbosbeheer

Wil je een keer iets anders? Kijk dan op de site van Staatsbosbeheer. Hier vind je diverse georganiseerde activiteiten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heksentocht in Limburg, een dagje meelopen met de boswachter of klimmen en klauteren op de Veluwe?

9. Oerrr

Voor echte natuurliefhebbers, is Oerrr misschien de uitkomst. Oerrr is een initiatief van Natuurmonumenten en daagt kinderen uit om naar buiten te gaan met spannende kaarten die ze een paar keer per jaar ontvangen in de brievenbus.

10. Eten en drinken

Kinderen worden hongerig van actief spelen in de buitenlucht. Om te voorkomen dat ze vervelend worden, is het handig om voldoende eten en drinken mee te nemen. Ook de handen opwarmen met warme chocolademelk is natuurlijk een goede boost voor nog een paar uurtjes stappen in het bos.

11. Kleding

De herfst staat niet bekend als een van de warmste seizoenen. Kleed je kinderen daarom warm aan als jullie eropuit trekken. Daarnaast zijn goede schoenen ook van belang bij een stevige herfstwandeling.