Nieuws
459673
Nieuws

Dossier Zomerkamp

Als je kind heimwee krijgt op zomerkamp

GEEN - De schoolvakantie is aangebroken en dus is de tijd van zomerkampen weer aangebroken. En dat is voor sommige moeders geen pretje. De helft van de mama's heeft namelijk vreselijk heimwee als haar kind op kamp gaat, blijkt uit een poll op VROUW.nl. Maar wat doe je als het andersom is: als je op het zomerkamp vreselijke heimwee krijgt?Pedagoog Marit adviseert.

Meestal staat een zomerkamp vooral voor plezier. Maar soms speelt heimwee op. Het ene kind heeft daar meer last van dan het andere. Soms hebben kinderen hier alleen in de eerste dagen last van, wanneer zij net van hun vertrouwde huis zijn, en  het allemaal nog onbekend is.

Vertrouwd gevoel

Zodra het wat vertrouwder voelt, en zij meer wennen, speelt de heimwee nauwelijks meer een rol. Er is ook een groep kinderen die  zo'n last krijgen van heimwee dat dit het plezier van het verblijf ontneemt. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in fysieke en emotionele klachten zoals: niet goed kunnen slapen, buikpijn, huilerig, terugtrekken, niet luisteren etc. Maar hoe ga je als ouder zijnde om met een kind met heimwee?

1. Bereid je kind goed voor op het zomerkamp

In beide gevallen is het goed om de tijd en rust te nemen kinderen ruim van tevoren goed voor te bereiden: Waar gaan je naartoe, wat ga is daar  te doen, hoe zal de omgeving, het eten, de mensen en de dag er uit zien. Deze informatie  zorgt dat kinderen beter weten wat ze kunnen verwachten. 

---Gaat jouw kind op zomerkamp? Lees hier de tips van kampleidingwaar je op moet letten als ouder van een kind dat op zomerkamp gaat----

2. Neem favoriete dingen mee

Ook favoriete dingen meenemen van huis kan veiligheid geven. zoals bijvoorbeeld een lievelingsknuffel, foto's of een favoriete pyjama.

3. Contact met thuis

Regelmatig contact kunnen hebben, kan heel goed werken voor sommige kinderen met heimwee. De mogelijkheid om te bellen met thuis moet bestaan.

4. Gevoel serieus nemen

Het is belangrijk om het gevoel van heimwee serieus te nemen. Ook al is het kamp of de vakantie in overleg gekozen en voldoen de activiteiten helemaal aan de favoriete bezigheden van het kind: echte  heimwee kan emotioneel en fysiek een ziekmakend gevoel geven en daarmee is de lol er echt van af, hoe leuk het ook 'zou moeten zijn'. De mogelijkheid om naar huis te kunnen moet zeker bestaan.

5. Oefenen: logeerpartijtjes en vakanties

Dat betekent niet dat je met een kind met heimwee geen reizen kunt maken of niet op kamp zou kunnen laten gaan. Begin met oefenen door middel van korte logeerpartijtjes en gezamenlijke vakanties.  het geeft kinderen gelegenheid  te wennen aan een andere omgeving. Geef daarbij het vertrouwen aan je kind dat het om kan gaan met de heimwee ( bijvoorbeeld door af en toe te bellen en vertrouwde spulletjes van thuis mee te nemen) en afleiding kan vinden in de activiteiten. Juist die afleiding leert een kind dat het daarna weer plezier kan ervaren en de heimwee niet de hele tijd aanwezig is.

6. Naar huis komen?

Blijkt dat het (nog) niet lukt: bespreek dan de mogelijkheid dat het kind altijd naar huis kan komen en het kamp of de vakantie voortijdig kan afbreken. Dat is geen mislukking: praat met je kind over het gevoel van heimwee en neem dit serieus, focus op de momenten dat het wel goed ging en blijf het vertrouwen geven dat je kind hiermee leert omgaan.

Marit Langedijk-van der Pruik

is pedagoog en ontwikkelingscoach. Daarnaast is ze moeder van twee kinderen. Voor VROUW beantwoordt ze vragen over opvoeden en de omgang met je kind. Haar visie: ondersteunende communicatie in interactie met het kind geeft langetermijnoplossingen en gezamenlijk plezier.

Volg ook Marits blog. Heb je zelf een vraag voor Marit, mail dan naar vrouwinternet@telegraaf.nl, onder vermelding van 'Vraag aan Marit'. Wie weet krijg jij dan volgende week antwoord.