Nieuws
459921
Nieuws

Alles over etiquette

Ze begonnen zonder ons

Etentjes met de familie zijn altijd een moment van gezelligheid. Maar wat als een miscommunicatie het etentje volledig op z'n kop zet? Wat als de familie al lang en breed is begonnen met eten voordat jij en je partner zijn gearriveerd? Etiquette-expert Gonnie schiet te hulp. Want hoe hoort het eigenlijk?

Onenigheid

Ik wil graag een vraag aan u voorleggen, omdat een voorval dat tot onenigheid in de familie heeft geleid. Op eerste kerstdag zouden mijn vriend en ik met de familie gaan gourmetten bij mijn zus thuis. Er was geen aanvangstijd voor het gourmetten afgesproken.

Mijn vriend en ik zouden 's middags op bezoek gaan bij mijn schoonouders en dat zou tot circa 17.00 uur duren. Dit is iets later geworden, maar wij waren om 18.00 uur bij mijn zus. Daar aangekomen, bleek dat de familie zonder ons al begonnen was met eten.

Wij vinden het vreemd dat de familie zonder ons (en zonder ons te bellen) is begonnen met de maaltijd en de familie is van mening dat wij hadden moeten bellen dat wij later zouden komen.

Kunt u mij vertellen wat de juiste handelswijze was geweest?

Groet,

Marjon

Communicatieverwarring tussen familie

Beste Marjon,

Hier is echt sprake van een communicatieverwarring over wie er had moeten bellen.

Vraag: heb je met je zus en de familie erover gesproken dat jullie tot 17.00 uur bij je schoonouders zouden blijven? Want dan zijn zij ervan uitgegaan dat jullie aansluitend zouden komen en dan ben je in hun ogen een uur te laat.

Hierbij de situatieschets vanuit  beider invalshoek:

  1. Blijkbaar is de familie er vanzelfsprekend vanuit gegaan dat jullie er om 17.00 uur zouden zijn, omdat jullie tót 17.00 uur bij je schoonouders zouden zijn.  Als je dan om 18.00 uur aan komt ben je in hun ogen een uur te laat. En dan zouden jullie dat even hebben moeten laten weten door te bellen met je zus.  En dat hebben jullie niet gedaan en dat vonden ze in hun ogen niet netjes van jullie.
  2. Jij en je vriend zijn naar je schoonouders gegaan en zouden daar tot 17.00 uur blijven. Dit is echter uitgelopen en zijn jullie niet om 17.00 uur maar om 18.00 uur bij je zus gekomen. Omdat er geen aanvangstijd is afgesproken was er waarschijnlijk vanuit jullie standpunt ook geen directe aanleiding om je zus te bellen. En dan is het inderdaad vanuit jullie standpunt vreemd dat de familie al is begonnen met eten.

Heel jammer dat er onenigheid is ontstaan door deze perceptie

Kijk op de sectie Etiquette voor een overzicht van Gonnie's adviezen!

verwarring en juist met Kerstmis waar het vrede op aarde zou moeten zijn. In jullie handelswijze zat totaal geen opzet om te laat te komen. Door slechts één telefoontje zou er zeer waarschijnlijk zelfs helemaal niets aan de hand zijn geweest. Maar wie van jullie had moeten bellen?

Telefoontje

Als iemand een feestje geeft en iemand komt te laat  is dat voor de gastvrouw en haar gasten heel vervelend. Echter in deze moderne tijd waar iedereen in het bezit is van een mobieltje kan je heel snel door een telefoontje te plegen even vragen wat er aan de hand is. Omdat je als gastvrouw verantwoordelijk bent voor al je gasten kan de gastvrouw, in dit geval je zus, het beste zelf even bellen om te vragen of er iets gebeurd is. Immers alles weten is alles begrijpen. Als jullie duidelijk een tijdstip zouden hebben afgesproken en je komt te laat zou het van jou netjes zijn geweest even te bellen en de ander hiervan op de hoogte te stellen.

Band tussen zussen

Laat deze onenigheid  over een verkeerde perceptie jullie band als zussen niet kapotmaken. Jullie hebben vanuit jullie eigen invalshoek alle twee gelijk.

Advies: neem snel de telefoon op en maak een afspraak voor een heerlijke glas wijn bij jou thuis en laat het niet tussen jullie in blijven staan, want daar is het leven te mooi voor. En met enige humor kan het ijs snel gebroken worden.

Veel succes Marjon!

Gonnie Klein Rouweleris imago en etiquette deskundige en director van Image Consultancy. Volg Gonnie op Twitter @GonnieProof of op Facebook: Image Consultancy

Heb jij een etiquettevraag voor Gonnie? Weet jij niet hoe je je moet redden of gedragen in een bepaalde situatie? Stel die vraag dan via [email protected].