Nieuws/Vrouw

Recept van dinsdag 25 dec 2012

Champagnetaart

undefined

Ingrediënten: Voor de schuimstaafjes: 3 eiwitten ~ 100 g suiker ~ 200 g poedersuiker ~ Voor de rijstbodem: 150 g witte chocolade ~ 50 g boter ~ 200 g gepofte rijst ~ Voor het Moskovisch beslag: 6 eieren ~ 175 g suiker~ 150 g bloem  ~ 90 g gesmolten boter ~ 125 g rood fruit (diepvries) ~ 1 el poedersuiker ~ Voor de champagnemousse: 4 blaadjes gelatine ~ 35 g bloem ~300 g suiker ~ 350 ml champagne ~ 6 eierdooiers, 350 ml slagroom ~ Voor de garnering: 250 ml slagroom ~ 50 suiker ~ poedersuiker

 

1. Verwarm de oven voor op 90 °C.

2. Bekleed een bakplaat met bakpapier

3. Klop voor de schuimstaafjes met een mixer het eiwit met de suiker tot stijve pieken. Spatel de poedersuiker erdoor.

4. Schep het schuim in een spuitzak en spuit korte, dikke banen. Laat ze in ± 60 minuten krokant worden in de oven.

5. Breek voor de bodem de chocolade in stukjes en smelt ze au bain-marie. Roer de boter en gepofte rijst erdoor.

6. Doe de chocoladerijst tussen bakpapier en rol uit tot een plak van ± 0,5 cm dik. Laat opstijven in de koelkast en snij er een bodem uit van 28 cm doorsnee.

7. Verwarm de oven voor op 180 °C voor het Moskovisch beslag. Bekleed de bakplaat met bakpapier.

8. Splits de eieren. Klop de eierdooiers met de helft van de suiker au bain-marie luchtig. Klop de eiwitten met de rest van de suiker tot stijve pieken.

9. Spatel het eiwit door de eierdooiers. Voeg de gesmolten boter en bloem toe.

10. Strijk het beslag uit op de bakplaat. Bak ze in 15 minuten bruin en gaar.

11. Week voor de mousse de gelatineblaadjes in koud water.

12. Breng de champagne in een pannetje aan de kook en zet het vuur laag.

13. Klop ondertussen de eierdooiers luchtig met de suiker. Voeg de bloem toe.

14. Giet de hete champagne al roerende op het eimengsel.

15. Schenk terug in de pan, knijp gelatine uit en meng door de champagnemassa.

16. Laat afkoelen tot 40 graden en de slagroom kloppen. Meng de room door de massa.

17. Snij het gebak in een cirkel zodat deze in het midden van de schaal past.

18. Pureer het rode fruit en smeer dit uit over het gebak.

19. Bekleed een schaal met plastic folie en schenk het halfvol met de champagnemousse.

20. Leg de plak gebak precies in het midden, vul de schaal met de rest van de mousse en en dek af met de rijstbodem.

21. Laat minstens 2 uur opstijven in de vriezer.

22. Haal de taart uit de schaal.

23. Draai de taart om, bestrijk ’m met slagroom en garneer met schuimstaafjes en poedersuiker.

BEREIDING 120 minuten

WINTERSE LEKKERNIJEN

Wat is er leuker dan op winterse dagen in de keuken aan de slag te gaan? Deze en nog meer winterrecepten vindt u in het

24Kitchen Winterkookboek

(€ 24,95, Karakter Uitgevers BV, ISBN 978 90 452 0368 3).

Bekijk meer van