Nieuws/Buitenland
460025155
Buitenland

Princeton schrapt naam 28e president VS wegens racisme

PRINCETON - De vermaarde universiteit Princeton schrapt wegens racisme de 28e president van de Verenigde Staten, Woodrow Wilson, uit de naam van haar opleidingsinstituut voor beleidswetenschappen.

De Woodrow Wilson School of Public and International Affairs heet voortaan de Princeton School of Public and International Affairs, zo heeft de bestuursraad besloten. Zijn „racistische denkwijze en beleid maken hem een ongewenste naamgever”, meldde het bestuur van de universiteit uit New Jersey zaterdag.

Wilson leidde de universiteit van 1902 tot 1910, werd daarna gouverneur van de staat New Jersey en was van maart 1913 tot maart 1921 Amerikaans president namens de Democraten. Tijdens zijn presidentschap besloot hij in 1917 dat de VS zich moesten aansluiten aan geallieerde zijde tijdens de Eerste Wereldoorlog.

„Wilson’s racisme was uitgesproken en consequent, zelfs voor de gewoonten van zijn tijd”, zei de president van het bestuurscollege van Princeton, Christopher L. Eisgruber, in een verklaring. „Hij voerde de rassenscheiding weer in bij de overheidsdiensten, nadat die tientallen jaren raciaal geïntegreerd waren. Daardoor werd Amerika teruggeworpen in zijn strijd om gelijkheid. Hij stemde daarmee niet alleen in, maar droeg daarmee bij aan de hardnekkige gewoonte van racisme in dit land, een gewoonte die ons tot de dag van vandaag schaadt.”