Nieuws/Binnenland
460035
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Likeur van Jenever en Asperge

GEEN - Morgen begint in Amsterdam het Jeneverfestival. Twee dagen lang proef je in De Posthoornkerk (loopafstand van het Centraal Station dus …) de lekkerste jenevers.  Jenever is het meest gedronken gedestilleerd van ons land.

Nodig:

  • 1 ltr. jenever
  • 500 gr aspergeschillen, 10 min gekookt
  • 2 eetl. suiker
  • 1 vanillestokje, open gesneden
  • 2-5 asperges, geschild en 10 min gekookt zonder zout

   

Morgen begint in Amsterdam het Jeneverfestival. Twee dagen lang proef je in De Posthoornkerk (loopafstand van het Centraal Station dus …) de lekkerste jenevers.  Jenever is het meest gedronken gedestilleerd van ons land. Om trots op te zijn dus. Er zijn gelukkig ook steeds meer jeneverstokers die de ouderwetse kwaliteit  terugzoeken en grote merken die mooie experimenten met smaak niet uit de weg gaan. Jenever is in. Kaarten via www.jeneverfestival.nl.

Over een paar weken zijn ze er echt weer, de asperges. Maar als je het nu niet kan laten en je hebt zo’n bosje Zuid Amerikaanse  gekocht, maak van meteen van de nood een deug. Voeg de aspergeschillen, suiker en vanille toe aan de jenever en laat 2 dagen trekken. Zeef de jenever door een fijne doek. Doe de likeur in een fles en laat een maand staan. Zeef nogmaals door een fijne doek (of koffiefilter) en voeg enkele vers gekookte asperges toe. Laat nogmaals een maand rijpen. Komt van http://www.boerderijwinkel-binnenveld.nl  Prachtige boerenrecepten!

Commentaar van het Diabetes Fonds: Hoe zit het eigenlijk met diabetes en alcohol? Het kan.  Maar niet voor iedereen, en niet altijd. Alcohol zorgt bij diabetes in het lichaam voor een regelrechte achtbaan. Eerst schiet je bloedsuiker ervan omhoog, vanwege de koolhydraten. Na zo’n anderhalf uur stort je bloedsuikerspiegel  juist weer extra naar beneden. Drink met diabetes dus liever niet op een nuchtere maag, want voor je het weet krijg je een te lage bloedsuiker, een hypo.  Drink daarom liefst bij de maaltijd, of eet er wat crackers bij. Mannen hooguit 1 tot 2 glazen per dag, vrouwen 1 glas. En dan ook nog oppassen met medicijnen, want die gaan niet allemaal goed samen met alcohol. Veel plezier op het jeneverfestival; genieten op zijn tijd is belangrijk.

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten