Nieuws/Binnenland
460091
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Rabarberplaatcake 2.0

GEEN - Geweldig voor de Pinksterdagen. Het is volop te koop, kost niets, beetje werk en je hebt de zon in huis. Rabarber. Ik had er een mooi recept van. Tot ik op het internet opeens zag dat op de site MergenMetz.nl (Marijke Metz en Norbert Mergen) een ‘verbeterde’ versie van mijn plaatkoek stond.

Nodig:

  • 1,2 kg rabarber
  • 2 eieren
  • 70 gr suiker
  • 500 ml yoghurt
  • het merg van 1 vanillestokje
  • 5 kardemompeulen
  • 200 gr bloem
  • 1 zakje (16 gr) bakpoeder of 1 theel baking soda/natrium bicarbonaat
  • 75 gr blanke amandelen

Geweldig voor de Pinksterdagen. Het is volop te koop, kost niets, beetje werk en je hebt de zon in huis. Rabarber. Ik had er een mooi recept van. Tot ik op het internet opeens zag dat op de site MergenMetz.nl (Marijke Metz en Norbert Mergen) een ‘verbeterde’ versie van mijn plaatkoek stond. Dat wilde ik dan wel weer eens proberen. Oh, en kijk even op MergenMetz.nl want ook daar weer een mooie tuin, en een kloppend hart voor eerlijke smaken. Norbert Metz vertelt ook nog dat hij het geniale boek “Smaakvrienden Fruit” heeft gebruikt om het oorspronkelijke recept aan te passen.

Ontdoe de rabarberstelen van blad en steelaanzet. Veeg ze schoon, was ze en droog ze. Snijd ze in stukjes van pakweg 2 cm. Verwarm de oven voor op 180° C. Open de kardemompeulen en vermaal de zaadjes met een vijzel. Neem een ruime kom. Doe de twee eieren erin, dus geel en eiwit, de vanille, de suiker en klop het met een garde schuimig. Schep de yoghurt erdoor, de kardemompoeder, de bloem en het bakpoeder. En pakweg de helft van de amandelen even onder de deegroller crushen het geheel tot een mooi glad beslag mengen.

Bekleed de bakplaat van de oven met bakpapier. Spreid het beslag daarover uit. Dat wordt dus vrij dun, pakweg ½ cm, maar dik genoeg. Verdeel de rabarberstukjes èn de resterende amandelen erover. Schuif in het midden van de oven en bak gedurende drie kwartier. Als het mooi bruin is uit de oven halen. Bestrooi onmiddellijk met nog wat suiker. Af laten koelen en in stukken serveren, al dan niet met een dot slagroom. Ik ga maar eens bij ze langs, denk ik. Maken hoor!

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten