460107
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Kibbeh op het terras    

GEEN - Op de facebookpagina van het Libanese restaurant Cedars in Amsterdam trof ik dit gerecht. Voor bij een lekker glas wijn op je terras, in je tuin of op je balkon.

Nodig voor de vulling:

  • 1 grote witte ui
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 300 gram gehakt (lams en rund)
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 2 theelepels piment (nagelpeper)
  • ½ bosje platte peterselie
  • 4 eetlepels pistachenootjes
  • zout
  • versgemalen peper

Voor de kibbeh:

  • 250 gram fijne bulgur
  • 1 grote witte ui
  • verse gember, stukje van 5 cm
  • 500 gram gehakt (lams en rund)
  • 2 theelepels piment (nagelpeper)
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
  • olijfolie

 

Op de facebookpagina van het Libanese restaurant Cedars in Amsterdam trof ik dit gerecht. Voor bij een lekker glas wijn op je terras, in je tuin of op je balkon. Spoel 1 uur van tevoren de fijne bulgur in een zeef en laat uitlekken. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Pel de ui en knoflook en snijd fijn. Verhit een beetje olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui en de knoflook glazig. Voeg het gehakt, kruidnagelpoeder en piment toe en bak tot het gehakt bruin en gaar is. Snijd de peterselie fijn en hak de pistachenootjes grof. Voeg toe aan de kibbehvulling en bak kort mee. Breng op smaak met zout en peper.

Dan deel twee: Pel de ui en snijd heel fijn. Schil en rasp de gember. Besprenkel de geweekte bulgur met een beetje water en laat zacht worden. Meng in een keukenmachine het gehakt met de bulgur, ui, gember, piment en zwarte peper tot een dikke, gladde pasta.  Breng de kibbeh op smaak met zout en peper. Kneed de pasta nog even met je handen en verdeel in 2 gelijke delen. Vet een ronde vorm in met olijfolie. Verdeel een helft van het gehakt-bulgurmengsel gelijkmatig over de bodem van de vorm. Verdeel de vulling erover gevolgd door de andere helft van het gehakt-bulgurmengsel. Strijk de bovenkant met vochtige handen glad.

Snij nat mes lijnen in de bovenste laag zodat je 8 taartpunten krijgt. Maak, als je wilt, een ster- of ruitpatroon ter decoratie. Besprenkel royaal met olijfolie. Bak de kibbeh in 30-40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven goudbruin en gaar. Zomers, heerlijk!

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten