Nieuws/Binnenland
460239
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Balletjes met salie om te wennen

GEEN - Ook nu weer, na twee weken zonovergoten en grote warmte zelfs in Oostenrijk en Beieren reden we naar Nederland en ja, hoor, drie kilometer voor de grens begon het te regenen.

Ingrediënten:

  • 500 gr kalfsgehakt
  • 100 gr broodkruim
  • 2 eieren
  • zout, peper, nootmuskaat
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 eetl olijfolie
  • 1 eetl bloem
  • ½ l bouillon
  • 15 blaadjes salie
  • 1/8 l room

Ook nu weer, na twee weken zonovergoten en grote warmte zelfs in Oostenrijk en Beieren reden we naar Nederland en ja, hoor, drie kilometer voor de grens begon het te regenen. Je moet wel heel erg van Nederland houden, en dat doe ik, om dan niet even diep te zuchten. Even toch hoop je dat er tenminste iets is veranderd, maar dat is altijd slechts ijdele hoop. Nederland miezert gewoon door. Gelukkig maar dat ik een paar kookboeken heb gekocht, waaronder “Bauerinnen kochen” met daarin dit overheerlijke recept.

Ik ben altijd al een grote fan van salie. We koken er zo weinig mee. Je hebt het vast ergens in de tuin of op het balkon staan. Meng kalfsgehakt met broodkruim en de eieren. Breng stevig op smaak met de nootmuskaat, minder zout en iets meer peper. Vorm het balletjes van 3 centimeter doorsnee van. Braad ze aan in wat reuzel (ja, dat heeft je slager weer) of wat boter. Zet ze dan op 130 °C even in de oven en maak dan de saus door de uitjes glazig te laten worden in de olie. Strooi er wat bloem over en blus af met de bouillon. Dan de salieblaadjes er in en gladroeren. Laat heel zachtjes een minuut of tien pruttelen. Haal de salieblaadjes er even uit, doe door een zeef. Room erbij en salie er weer bij, even op smaak brengen. De saus over de balletjes en dan in de oven samen nog 10 minuten aan elkaar laten wennen tot de balletjes gaar zijn. Welkom thuis!

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten