Nieuws/Binnenland
460247
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Klaar-met- het- gezeur -lever!    

GEEN - Is die aanstellerij over lever nu eindelijk voorbij? Met de vroegere slachtmaand in het vooruitzicht heb ik een vraag aan jullie. Als de meerderheid steeds bepaalt wat ‘men’lust, de supermarktval, dan kan er in theorie 49 % achterblijven die echt wel wat anders lust, maar die nergens meer zijn lekkers kan krijgen.

Nodig:

  • 1 ui gesnipperd
  • 3 eetl olijfolie
  • 8 dunne plakken lams,- of kalfslever
  • 30 gr bloem met wat tijm, oregano en zout en peper er door geschept
  • 150 ml rode wijn
  • 400 gr gehakte tomaten uit blik
  • 10 blaadjes basilicum
  • 1 theel honing
  • 12 plakjes bacon
  • zout en peper

Is die aanstellerij over lever nu eindelijk voorbij? Met de vroegere slachtmaand in het vooruitzicht heb ik een vraag aan jullie. Als de meerderheid steeds bepaalt wat ‘men’lust, de supermarktval, dan kan er in theorie 49 % achterblijven die echt wel wat anders lust, maar die nergens meer zijn lekkers kan krijgen. Bloedworst, er blijken altijd liefhebbers voor te zijn, balkenbrij, het vliegt de zeldzame winkel die het nog heeft, uit. Lever, hart, noem het allemaal maar op, het hoorde ooit in onze keuken. Wat mis jij? Stuur je me dat? Dan ga ik er lekkere recepten bij zoeken en slagers bij jou in de buurt die het nog verkopen. Zullen we dat doen? wilbrink@telegraaf.nl

Verwarm de oven voor op 190 graden C, fruit de ui in de olie en leg die op de bodem van een platte ovenschaal. Bestrooi lever met de gekruide bloem, bak hem net bruin in de uienolie. Leg de leverplakken dan op de uien. Plus de oliepan af met rode wijn, roer er de rest van de bloem door, alle tomaten, de basilicum en de honing. Even aan de kook brengen, breng op smaak met zout en peper en giet de saus over de lever. Leg nu een laagje bacon bovenop de saus en schuif de ovenschaal 25 minuten in de hete oven. Heerlijk met pasta, waar je nog wat verse tomaten door doet. De zuren in de tomaat (ook in rijpe tomaten zitten zuren) wegen op tegen dat kleine randje typische aan de leversmaak. En prachtig rond gerecht, goedkoop en gezond. Stuur je me jouw vergeten smaak?

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten