Nieuws/Binnenland
460248
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Kruisbessen en makreel

GEEN - Een zeer bijzonder gerecht dat ik in een oud Iers kookboek vond. Een saus van kruisbessen. Kruisbessen, je weet wel, die zo lekker in je mond uit elkaar spatten tot je een zure treft en je voorlopig even klaar bent met de lekkernij.

Nodig

Voor de marinade:

  • 3 eetl olie
  • 1 eetl witte wijnazijn
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 1 eetl poedersuiker

Voor de kruisbessensaus:

  • 225 gr kruisbessen
  • 1 appel
  • 30 gr suiker
  • 150 ml water
  • snufje zout

Een zeer bijzonder gerecht dat ik in een oud Iers kookboek vond. Een saus van kruisbessen. Kruisbessen, je weet wel, die zo lekker in je mond uit elkaar spatten tot je een zure treft en je voorlopig even klaar bent met de lekkernij.  Ik hoop voor je dat ze achterin je tuin staan en je ze zo kan plukken. Meestal zijn ze gelijk met de bramen rijp en de laatste paar dagen zie ik overal bramenplukkers in de weer dus de kruisbessen zullen er ook wel weer zijn.

Eerst even de marinade. Klop olie, witte wijn azijn,  citroensap en poedersuiker door elkaar. Leg hier de makreel in. Halfuur, maximaal. De citroen gaart de makreel al voor.

Dan de kruisbessensaus maken. Schil de appel, klokhuis er uit, in blokjes snijden. Meng kruisbessen, appel, suiker, water en een snufje zout en breng aan de kook. Wacht tot de kruisbessen knappen. Druk het geheel door een zeef. Saus nog even iets laten inkoken en klaar. Hou warm. Wil je iets gedurfdst… dan doe je er nu een eetlepel vermout doorheen. Ssst, dat weten wij alleen. Laat de alcohol er even uitkoken.

Dep de makreel droog, haal door de bloem en bak in een grillpan met olijfolie mooi bruin.. Drie minuten aan iedere kant. Serveer met de kruisbessensaus er over heen. Geef er flink nog wat peper over. En een nieuwe aardappel ernaast.  Smaken om intens van te genieten.

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten