Nieuws/Binnenland
460250
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Bramen plukken natuurlijk  

GEEN - Belachelijk, mag je gerust zeggen. Zacht fruit bij de grootgrutter: Euro 2,79 voor 150 gr. Euro 2,79 voor een bakje bramen. Moet ik het nog een keer zeggen?

Nodig:

  • 700 ml melk
  • 700 ml water
  • 180 gr polenta
  • 2 eetlepels ruwe rietsuiker of beter nog gula java
  • 1/4 theelepel zout
  • 100 gr crème fraîche
  • 150 gr verse bramen, even met wat water opgezet tot ze net knappen

Belachelijk, mag je gerust zeggen. Zacht fruit bij de grootgrutter: Euro 2,79 voor 150 gr. Euro 2,79 voor een bakje bramen. Moet ik het nog een keer zeggen? Het kan natuurlijk dat er opeens een aanbieding is, maar afgelopen vrijdag stond deze prijs er nog op. Ik wandelde gisteren even van mijn huis naar de Diemerzeedijk en plukte lopend, zonder dat ik er echt naar moest zoeken zo twee ons bij elkaar.

Ik weet niet wie er steeds roept dat je nooit naar guldens mag terugrekenen, maar als we het toch maar een keer doen… nee, laat maar, je schrikt je rot. Midden in de oogsttijd!!! Bessen, net zo gestoord duur. Ze vallen haast van de struiken. Ik zou zeggen, volkstuin en snel ook. En er zijn zat mensen die je al zijn voorgegaan, die nu met vergieten vol fruit zitten. Nou, ja, maar eens naar een recept gezocht en opeens op dit grappige Italiaanse toetjes gestuit. Zo simpel, spotgoedkoop, als je tenminste er op uit gaat. Je bepaalt zelf hoe zoet het wordt, zit er geen rommel in. Kortom feest!

Breng melk en water aan de kook in een middelgrote pan. Zet het vuur lager zodat het zachtjes kookt. Onder voortdurend roeren, strooi de polenta er gelijkmatig bij en roer klontjes weg, mochten die zich vormen. Roer de 2 eetlepels rietsuiker of de gula java, en het zout erdoor. Laat zachtjes doorkoken, roer regelmatig, tot de polenta zacht en romig is, ongeveer 30 minuten.

Lepel de polenta in kommen, en doe daar lekker veel verse bramensaus en een beetje crème fraîche op. Het lichte zure van de crème fraîche maakt de bramensaus super zoet.

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten