Nieuws
460447
Nieuws

Wijncolumn Pieter Nijdam

Vloeibaar goud uit de Nieuwe Wereld

GEEN - Heeft u dat ook, dat gevoel dat dit jaar razendsnel voorbij gaat? Nog een paar weken en dan is het weer kerst. Wat gaan we doen? Eerste kerstdag thuis met de familie en tweede kerstdag naar de schoonouders, of andersom. Wie nodigen we uit? Vaak een gevoelig gesteggel. Als eenmaal de setting is gepland, komt het grootste probleem: wat gaan we eten?

Daar kan ik u niet bij helpen. Maar misschien wel bij het natte deel van het kerstdiner, althans de afsluiting. Bûche de Noël, panettone of een Britse Christmas pudding zijn van die traditionele desserts die het altijd goed doen. Zo*n feestelijk slot vraagt om een feestelijke wijn en die is per definitie zoet!

Nu heb je bij de dessertwijnen verschillende variaties op zoet. Wijn van druiven die na de pluk worden gedroogd op matten (appasimento). Door verdamping van het vocht houd je in de druif een concentraat aan suiker over. IJswijn kan ook. Bij deze specialiteit worden de druiven bij min 7°C geplukt. Vervolgens wordt het zoete sap eruit geperst, waarbij het bevroren water achterblijft. Een derde methode is tijdens de gist alcohol toevoegen. Daardoor blijft er extra suiker in de wijn over.

Maar de mooiste techniek is die van *edele rotting*. In bepaalde streken krijgen druiven *pouriture noble* op de schil dankzij de mist. Door deze rotting verdampt het water in de druif en houd je vloeibaar goud over. Sauternes en Tokaj zijn er wereldberoemd door geworden.

In de Nieuwe Wereld zijn ook een paar plekjes waar edele rotting plaatsvindt. Wij proefden tijdens ons thema Winterwijnen vorige maand de Chileense Errazuriz Sauvignon Blanc Late Harvest 2011 (€9,95, jeanarnaud.nl). Hoewel die bij de test op de tweede plaats eindigde, was dit halve flesje wijn mijn persoonlijke favoriet.

Tot mijn grote verbazing kwam ik exact dezelfde wijn een paar dagen later bij de Plus tegen onder een ander etiket: El Descanso Sauvignon Blanc Late Harvest 2010.

Heerlijk abrikoos, mandarijn en sinaasappelschilletjes, vooral niet te zoet dankzij het tegenwicht van prachtige zuren. En het allermooiste: voor €5,29 ook nog eens bijna de helft goedkoper.