Nieuws
460519
Nieuws

Advies van psycholoog Jeffrey Wijnberg

Je ouders in huis nemen: zo laat je het werken

Je ouders in huis nemen dat is niet iets wat wij vanzelfsprekend vinden in onze cultuur. In VROUW magazine 49 kun je de verhalen lezen van vrouwen die het wel aandurfden. Zit jij erover na te denken om je ouders ook in huis te nemen? Psycholoog Jeffrey Wijnberg geeft advies om het ’samenwonen’ te laten slagen.

 1. "Het is heel belangrijk om een eigen ruimte te hebben. Als dat kan natuurlijk. Het zou in ieder geval prettig zijn voor jou en de ouder om wat privacy te hebben."
 2. "Laat je ouder meedoen met het gezin."
 3. "Laat je ouder zich belangrijk voelen door hem/haar een taak te geven."
 4. "Dit is misschien nog wel het aller moeilijkste, maar heb geduld. Als je ouder wordt dan gaat alles wat trager. Je praat wat langzamer, bent wat trager van begrip. Houd daar rekening mee als je je ouder wat uitlegt, vraagt of vertelt."
 5. "Wensen van de ouder: wees tegemoetkomend. Vraag wat je ouder wilt, waij zijn/haar wensen zijn. Ze voelen zich snel schuldig en willen je eigenlijk liever niet belasten, dus vraag er zelf om. Zo voelen ze zich ook gehoord"
 6. "Maak duidelijk dat als je ouder hulp nodig heeft dat ze dat gewoon moeten vragen. Je bent immers geen helderziende."
 7. "Laat je ouder in zijn/haar waarde en probeer elkaar niet te veranderen. dat gaat niet meer als je op leeftijd bent."
 8. "Stel op een vriendelijke manier grenzen. bijvoorbeeld: "’Als je gaat wandelen pap, kun je dan de verwarming uit doen, zodat er geen energie wordt verspild?' Doe dit niet op een beschuldigende manier."
 9. "Koop een huisdier. Uit onderzoek is gebleken dat een huisdier goed is voor de vitaliteit van een bejaarde."
 10. "Toon interesse. Zelf ben je misschien druk met je werk, de kinderen, je sociale leven. Het leven van  je vader of moeder is heel anders. Toon op een normale manier belangstelling over wat zij die dag hebben gedaan."
 11. "Zie ook de voordelen van een inwonende ouder. Stel dat je moeder goed kan koken en daar nog heel goed toe in staat is, dan is het fijn om af en toe een overheerlijke maaltijd te krijgen als je uit je werk komt. Ook kunnen ze misschien nog oppassen op de kleinkinderen."

In VROUW magazine 49 kun je de verhalen van een aantal gezinnen lezen die samen met hun ouders onder een dak wonen.