Nieuws
460601
Nieuws

Kookkennis | Culi-expert Annemieke Smit

Waarom boerenkool en spruiten zoeter smaken na vorst

Boerenkool en spruiten moet je pas eten als ‘de vorst erover is geweest’, zoals dat heet. Een paar stevige winterse dagen en ineens smaken ze veel zoeter. Onzin zeggen sommigen, we dénken alleen dat ze lekkerder smaken omdat we met dat koude weer helemaal in de stemming zijn voor dit soort winterse groenten. Hoe zit het nu echt?

De ongelovigen doen de boerenkool en spruitjes ernstig tekort. Want terwijl de meeste planten de vorst niet overleven, maken deze stoere jongens een soort ‘antivries’ aan waardoor ze de kou kunnen weerstaan.

---Hoe gezond boerenkool is, lees je hier!---

Glucose

Net als alle planten, zetten ze zetmeel om in suikers, glucose wel te verstaan, zodat ze genoeg energie hebben om goed te groeien. Maar zodra het koud wordt, doen ze er nog een tandje bovenop en maken ze steeds sneller glucose aan. Heel slim, want glucose verlaagt het vriespunt van water waardoor ze minder last van de vorst hebben. En jawel, als prettig bijeffect gaan ze inderdaad wat zoeter smaken. Het is geen wereld van verschil, maar toch… Andere planten hebben tegen die tijd allang het loodje gelegd en smaken dus gewoon nergens meer naar.

---Recept: kruidige spruitjes---

Om de tuin leiden

Kun je in jaren met een zachte, vorstloze winter, de boerenkool en spruitjes om de tuin leiden door ze gewoon even in te vriezen? Nee, dat werkt niet. Want extreme kou, daar kunnen ook deze stoere jongens niet tegen. Dan komt ook bij hen alles stil te liggen en is er weinig leven of zoetigheid meer te bespeuren.

 

Annemieke Smit

is wetenschapsjournalist en verwoed hobbykok die het naadje van de kous wil weten als het om koken en voeding gaat. Waarom zakt mijn soufflé in, schift mijn mayonaise of wordt mijn biefstuk taai? Heb jij een vraag voor Annemieke, mail die dan naar[email protected]! Op www.100gradenenmeer.nl houdt ze sinds kort een blog bij over haar wetenschappelijke avonturen in de keuken. In het voorjaar van 2013 verschijnt haar eerste boek.