Nieuws
460729
Nieuws

Beauty | Borstkankermaand

Hoe verzorg je de huid tijdens chemotherapie?

Mocht jij, of iemand in jouw direct omgeving, getroffen worden door borstkanker, dan is dat natuurlijk vreselijk. Misschien is jouw uiterlijk dan het laatste waar je aan denkt. Toch is het ook belangrijk om de huid goed te blijven verzorgen, want die zal waarschijnlijk lijden onder de operaties, bestralingen en chemotherapie. Samen met Dr. Jetske Ultee heeft onze beautyexpert Debbie Zwiers tips voor je op een rijtje gezet die je voor en tijdens chemotherapiebehandelingen kunt gebruiken.

1. Ontstekingen voorkomen

Het is erg belangrijk de barrièrefunctie van de huid te versterken voordat je aan de behandelingen begint, zo kun je eventuele ontstekingen in de huid voorkomen. Bereid de huid dus goed voor en begin direct met het extra goed verzorgen van de huid.

2. Milde reiniger

Gebruik zeker geen ouderwetse zeep of badschuim om de gezichtshuid te reinigen, kies voor de allermildste reiniger die je kunt vinden en reinig niet al te fanatiek (kies liefst voor een reiniger die niet teveel schuimt, bijvoorbeeld een cleansingmilk van Dr. van der Hoog of Biodermal).

3. Houdbaarheid producten

De huid is tijdens de behandelingen vatbaarder voor bacteriën en schimmels, let dus vooral op de houdbaarheid van de producten die je gebruikt. Make-up gebruiken we vaak veel te lang, nu is het een goed moment om daar eens kritisch naar te kijken en oude producten weg te doen en om make-up kwasten en sponjes te wassen.

---Meer beautytips voor vrouwen met borstkanker---

4. Luchtvochtigheid

Zorg dat de luchtvochtigheid in huis en op kantoor op peil is. Zeker in de herfst en in de winter kan die te laag worden, daardoor droogt de huid nog verder uit. Zet dus wat bakjes water neer (bijvoorbeeld in de vensterbank) en ventileer het huis goed.

5. Insmeren

Smeer de huid (zowel van het gezicht als het lichaam) vaker in dan je gewend bent, kies een vettere, ongeparfumeerde crème die je aanbrengt als je dat nodig vindt. Je zou ook een fijne olie kunnen gebruiken (olijfolie, jojobaolie of arganolie, die koop je bij een natuurwinkel bijvoorbeeld). Wellicht is het niet zo fijn om overdag olie op je gezicht te smeren. Gebruik het dan alleen in de nacht.

6. Eerste hulp tegen puistjes

Heb je opeens last van puistjes? Ga dan niet aan de gang met anti-acné middelen, die verergeren het probleem waarschijnlijk alleen maar. Je zou heel goed last kunnen hebben van folliculitis, een ontsteking in het haarzakje. Dit kun je prima aanpakken met een crème met salicylzuur of je voegt salicylzuur toe aan jouw gebruikelijke crème (onder andere te koop via  Etatpur.nl). Helpt dit niet? Dan kan de huisarts je een medicinale crème voorschrijven.

7. Labels controleren

Geschikte ingrediënten in crèmes zijn: glycerine, panthenol, niacinamide, cholesterol, ceramiden, vitamine C en hyaluronzuur. Bekijk het label van een product even goed voordat je het gaat gebruiken (Olaz heeft goede producten met veel niacinamide).

In een artikel op Beautyscene geeft Jetske Ultee binnenkort nog veel meer, en uitgebreidere tips over hoe je de huid moet verzorgen tijdens chemotherapie. Neem ook eens een kijkje op de blog van Jetske

Debbie Zwiers

is de oprichtster, eigenaar en hoofdredacteur van Beautyscene.nl. Voor VROUW.nl schrijft zij wekelijks over beauty, make-up en verzorging.

Stel jouw beautyvraag

Heb jij een vraag voor Debbie? Mail die dan naar vrouwoproep@telegraaf.nl en wie weet beantwoordt Debbie jouw vraag binnenkort op VROUW.nl.