Nieuws
460839
Nieuws

Remmer van borstkanker

AMSTERDAM - Voor vrouwen met uitgezaaide hormoongevoelige borstkanker in ons land komt er vanaf deze maand een middel in alle ziekenhuizen beschikbaar dat de ziekte remt in de groei. Ook wordt het medicijn vergoed.

Het gaat om het geneesmiddel Afinitor, dat de stofnaam everolimus draagt. Everolimus wordt toegevoegd aan de al bestaande hormonale therapie van exemestane.

Borstkanker

Daardoor kan de vaak ingrijpende chemotherapie gemiddeld met 11 maanden worden uitgesteld. Uit de eerste Nederlandse resultaten blijkt dat het middel goed werkt. „Ook wordt het medicijn  goed verdragen en hebben patiënten opmerkelijk snel na de start van de inname minder tumor-gerelateerde klachten,” stelt dr. Vivianne Tjan-Heijnen, hoogleraar Medische Oncologie in het Maastricht UMC.

In ons land krijgen jaarlijks circa 3000 vrouwen te horen dat ze uitgezaaide borstkanker hebben. In augustus vorig jaar kondigden veertig ziekenhuizen aan dat zij op basis van deelname aan een early acces-studie gingen experimenteren met dit middel.

Therapie

De zorgverzkeraars hebben besloten het middel te gaan vergoeden. Daarom wordt het early acces-programma vroegtijdig afgesloten en kan iedereen nu behandeld worden via het normale circuit. Deze nieuwe therapie is via de ziekenhuisapotheek verkrijgbaar alle bijna honderd ziekenhuizen.

Marga Schrieks van Borstkanker Vereniging Nederland over het besluit van CvZ: „Wij vinden het erg belangrijk dat  alle vrouwen die in aanmerking komen dit middel ook daadwerkelijk kunnen krijgen. Dat dit eerder is dan verwacht is natuurlijk goed nieuws!"

Minder pijn

Dr. Vivianne Tjan-Heijnen volgt de studieresultaten van het nieuwe middel al enkele jaren en startte in september met de toediening. „Dat was wel spannend, want tot dan toe neem je de goede resultaten aan op basis van literatuurstudie. Maar naast het feit dat door het middel de uitzaaiingen langere tijd niet toenemen, geven de patiënten ook opvallend snel aan dat ze minder pijn hebben. Ook verdween een flinke oogzwelling bij een patiënt. Men verdraagt de pil ook goed, sommigen hebben last van aften en diarree. Maar dat laatste is goed behandelbaar. Ik was begonnen met de fitte patiënten, maar ben zo tevreden dat ik ook de oudere minder fitte patiënten dit wil aanbieden."

Volg VROUW ook op Hyves, Facebook, Twitter en Google+