Nieuws
461021
Nieuws

Hanna loopt hard

'Mijn gestumper leidt tot leedvermaak'

BLOG - Redacteur Hanna Gillissen gaat meedoen aan Leontien Ladies Run in september. Deze week probeert ze de onmogelijke kaatssprong en leert ze heuveltjes afrazen.

“Als het kraakt, dan is het goed. Als het niet kraakt: ook.” “En kijk uit, als je het niet goed doet, laat ik je struikelen.”

We hebben een nieuwe trainer! Joost is met vakantie. Zijn vader Gerard, die normaal gesproken op zaterdagochtend een hardloopgroepje traint, neemt de honneurs waar. Dus doen we opeens allerlei nieuwe oefeningen.

Zoals de kaatssprong. Ik zie mijn groepsgenoten in een rijtje voor me uit gaan en concludeer: dit gaat ’m niet worden. Gerards omschrijving: “Springen met twee voeten, alleen de ene voet hoger optrekken, maar wel tegelijk laten neerkomen met de andere,” maakt het er niet eenvoudiger op. “Jullie begrijpen, hier kom ik op terug”, zegt Gerard met enig leedvermaak als hij met name míjn gestumper ziet. “Dus ga maar de hele week thuis oefenen! Of op je hoge hakken op kantoor, ook leuk.” Maar wat is eigenlijk het nut van deze gekke sprong?

“In de praktijk doe je precies hetzelfde als je aan het hardlopen bent,” legt Gerard uit, “alleen oefenen wij de bewegingen nu in onderdelen. Dan vindt iedereen het opeens lastig.”

Hij heeft nóg iets leuks in petto: een heuveltje op en af rennen. Klinkt onnozel, maar als je dat kunt, dan ‘ben je er’ volgens de trainer. We lopen de heuvel op in een rustig tempo, met kleine passen. Maar we razen de heuvel af, met grote passen. Gerard: “Als je een heuvel af gaat, moet je je laten gaan. En naar voren leunen. Veel mensen leunen automatisch naar achteren, maar dan rem je juist af. Je moet durven. Als je dat beheerst, kun je gemakkelijk mensen inhalen.”

We eindigen met twee rondjes hardlopen. Gerard houdt de tijd bij. We moeten er beide keren precies even lang over doen, is de bedoeling. Dat lukt niet helemaal of eigenlijk: helemaal niet. Ik heb er wel een verklaring voor, ook al is die volgens Gerard niet rechtsgeldig. Hardlopen en kletsen gaan misschien toch niet zo goed samen…

 

Verbeter met de tips van onze hardloopcoach je looptechniek!

Meer info op www.hardloopgroepje.nl