Nieuws
461046
Nieuws

Wijncolumn Pieter  Nijdam

Verschillende gezichten van sauvignon

GEEN - Het is de witte zomerwijn bij uitstek. Sauvignon blanc is fris, vief en knisperig. Daarom ideaal als aperitief, bij fruits de mer of op een lange zwoele terrasavond.

Maar de ene sauvignon is de andere niet. Het is een druif met vele gezichten. Recentelijk probeerde Lars Daniëls, een van de weinige Magister Vini (de hoogste Nederlandse wijngraad), een tipje van de sluier op te lichten.

Historie

Eerst wat geschiedenis. Sauvignon blanc kent zijn oorsprong in de Loire, waar die waarschijnlijk al in de zestiende eeuw stond aangeplant. Pas aan het eind van de twintigste eeuw vond de kleine groene druif zijn weg naar de Nieuwe Wereld. Nieuw-Zeeland is thans – na Frankrijk – het grootste sauvignonland, gevolgd door Chili en Zuid-Afrika.

Opmerkelijk zijn de aromatische verschillen gemeten aan de herkomst. De oer-sauvignon uit de Loire heeft typische aroma’s als grapefruit, vers gemaaid gras, buxus, kattenpis (echt waar), kalk en vuursteen. Die uit Nieuw-Zeeland is meer een tropische cocktail van passievrucht, mango en ananas. Ertussenin zit Chili met een fijne grassigheid, citrus en abrikoos. Over Zuid-Afrika hebben we het verder niet, want dat land is op enkele koele kuststreken na minder geschikt voor sauvignon blanc.

Zwoele zomeravond

Hoe kan het dat die smaken zo uiteen lopen? Volgens Lars Daniëls – hij heeft er immers voor doorgeleerd – ligt dat aan de verschillende bodems, de opbrengsten en de mens (machinale oogst of met de hand). In de Nieuw-Zeelandse sauvignon zitten veel meer thiolen (vergistingsaroma’s) die dat typisch tropische karakter geven. Heerlijk knisperig fris en daardoor perfect voor die zwoele zomeravond.

Tussenweg

Het blijft natuurlijk generaliseren, maar de betere sauvignon uit de Loire (bijvoorbeeld Sancerre en Pouilly-Fumé) is vaak wat complexer. Dat wordt veroorzaakt door mineraliteit. Je proeft de kalk en de steen (vuursteen) van de bodem. Daarom vooral geschikt aan tafel bij schelpdieren.

Wij kiezen vandaag voor de tussenweg: Chileense sauvignon blanc en wel uit de koele kuststreek. De Martino 347 Sauvignon Blanc Reserva 2012 (€7,95, www.henribloem.nl) heeft abrikoos, perzik en vers gemaaid gras. Super als apéro, maar ook heerlijk bij een ceviche.