Nieuws
461209
Nieuws

Niet langer een thuisbevalling kunnen kiezen?

Het is misschien wel de meest bijzondere gebeurtenis in je leven: bevallen. En dan wil je zelf kunnen bepalen waar, hoe en onder welke omstandigheden dit gebeurt. Met de veroordeling van 3 verloskundigen voor slechte begeleiding van thuisbevallingen dreigt de overheid het heft in eigen hand te nemen en de keuzevrijheid van aanstaande moeders in te perken, tot afgrijzen van de organisaties Geboortebeweging en Het ouderschap. Wat vind jij hiervan?

Holistisch verloskundige Laura van Deth is één van de veroordeelde verloskundigen. Zij liet een moeder in bad bevallen terwijl zij bloedverdunners slikte (hierdoor is bloedverlies slecht te meten). Vervolgens wachtte Van Deth te lang met het bellen van een ambulance. Fout na fout stapelde zich op, en dus besloot het medisch tuchtcollege in te grijpen. De verloskundige moet haar werk staken. Twee assisterende collega-verloskundigen krijgen een berisping, meldt Trouw.

Volgens de tuchtrechter mag een aanstaande moeder een verloskundige nooit vragen te handelen in strijd met de professionele standaard. "Uitgangspunt is dat een eerstelijns zorgverlener niet de zorg voor een hoog-risico zwangerschap voor zijn risico neemt."

---Lees hier meer over thuisbevallingen versus ziekenhuisbevallingen----

In strijd met mensenrecht

Volgens De Geboortebeweging en Het ouderschap is het een mensenrecht om als vrouw zelf te mogen bepalen waar en hoe jij jouw kind ter wereld brengt. Joyce Hoek-Pula van de Geboortebeweging stelt in Trouw: "Ik denk dat iedere moeder kan nadenken en zich kan informeren over wat ze nodig heeft. De moeder heeft kennis van haar lichaam en een zintuiglijke waarneming van haar kindje.  Dat is kennis waarover de medische professional, met zijn meet- en scanapparatuur, niet kan beschikken. En samen kom je uiteindelijk tot een besluit over de bevalling".

Wat vind jij: moet de rechter vaker ingrijpen als blijkt dat er te veel risico's zijn verbonden aan thuisbevallingen of moet een moeder zelf kunnen bepalen of ze een thuisbevalling wilt? Praat met ons mee!