Nieuws/Binnenland
461222
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Kalm-aan-zalm

GEEN - Dit lijkt me een geweldig lunchgerecht op warme dagen. Wat is het toch genieten, je kan de hele dag lopen spelen dat je al met vakantie bent.

Nodig:

  • 1 flinke komkommer
  • 3 dl crème fraîche
  • 300 gr gerookte zalm in plakjes
  • 1 citroen
  • Rasp van 1 citroen’
  • 2 theel mierikswortel (potje)
  • 1 bosje dille
  • Zwarte peper
  • waterkers

Dit lijkt me een geweldig lunchgerecht op warme dagen. Wat is het toch genieten, je kan de hele dag lopen spelen dat je al met vakantie bent. Even naar de bakker lopen, lekker broodje kopen, dan weer naar huis, koffie zetten of lekker muntthee met de munt van mijn eigen balkon. En dan gewoon aan het werk, maar toch…straks even naar die leuke pittoreske markt lopen? Oh, is dat de Dappermarkt? En is die niet kleurrijk dan? Juist, vakantie zit in de ziel. En het mooie weer.

Schil de komkommer. Trek er dan in de lengte plakken van. Stop bij de snottige kern, daar waar ooit de pitjes zaten. Zout de plakjes licht en leg in een vergiet om uit te druppen. Klopt nu de crème fraîche met citroenrasp, mierikswortel, dille en zwarte peper. Er mag ook nog wat citroensap bij. Nu spoel je nog even de komkommer, en dept die droog. Leg onderop een presenteerbord de komkommer, daar wat van de crème fraîche op, dan plakjes van de licht gerookte zalm. Dan weer de crème en sluit af met nog wat komkommer. Over het geheel leg je wat takjes waterkers. Nog even de zwarte pepermolen en dan in de koelkast zetten. Je haalt een mooi brood bij de bakker, een bos bloemen bij een bloemenstal en je gooit stukjes citroen in een mooie kan vol doodgewoon ijskoud water. Zo, en nu serveren. Mooie vakantie!

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten