Nieuws/Binnenland
461253
Binnenland

Wijncolumn Pieter Nijdam

Spaanse wijnreus gaat lokaal

GEEN - Bodegas Torres is met afstand het grootste wijnbedrijf van Spanje. Spaanse wijnbedrijf en met wijngaarden in Chili en Californië kan het zich meten met de grote jongens in de internationale wijnbusiness.

De bodega, die in 1870 door Jaime Torres werd opgericht, wordt thans gerund door Miguel Torres (de vierde generatie). In tegenstelling tot de meeste Spaanse wijndomeinen zette Torres al vroeg in op de populaire internationale druivenrassen. Nog steeds zijn in Penèdes cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, chardonnay, riesling en gewürztraminer de hardlopers onder de labels Sangre de Toro, Viña Sol, Viña Esmeralda en Coronas.

Vreemde eenden

Maar wat niet zoveel mensen weten, is dat Miguel Torres zijn lokale Catalaanse druiven koestert. Garnacha, monastrell en cariñena kennen we nog wel, maar querol, garró en samsó zijn echte vreemde eenden in de bijt. Het zijn druiven die ternauwernood eind 19e eeuw de allesverwoestende druifluis Phylloxera wisten te overleven en verder een heimelijk bestaan leden in Conca de Barberà, een piepklein wijngebied ten noorden van Tarragona. Totdat Torres ze ontdekte en er grote plannen voor had. Torres Grans Muralles heet de wijn, vernoemd naar de kleine wijngaard waar de bijzondere Catalaanse druiven zich verstopten.

Topwijn

Tijdens een presentatie in Amsterdam had hoofdwijnmaker Josep Sabarich Cases verschillende jaargangen van deze zeldzame wijn meegenomen. Kosten noch moeite zijn gespaard om van Grans Muralles een topwijn te maken. De druiven uiteraard met de hand geplukt en het sap achttien maanden opgevoed op peperdure nieuwe Franse eikenhouten vaten. Het resultaat: barstensvol zwart en rood fruit, kokos en vanille, waarbij de querol in jaargang 2009 net even voor wat extra ruggengraat zorgt. Zo'n beetje als petit verdot in een goede Médoc. Fantastische wijn voor een fantastische prijs, want reken gerust op €75 de fles.

Heerlijk rijp

Gelukkig heeft Torres ook nog mooi en heel betaalbaar spul. Maar daarvoor wordt het toch weer een internationale druif. Torres Gran Coronas Reserva 2008 kon ik laatst als 'winstpakker' bij de Makro (wie heeft nou niet zo'n pasje?) voor minder dan een tientje kopen. Heerlijk rijpe cabernet met cassis, bramen en een toef vanille. Bij gebrek aan lokaal een mooi alternatief.