Nieuws/Buitenland
461277975
Buitenland

Experts pleiten voor harde aanpak

België buigt zich eerder over extra coronamaatregelen

Mensen met een mondkapje in Brussel.

Mensen met een mondkapje in Brussel.

Brussel - Er komen mogelijk extra coronamaatregelen in België. Vanwege de ernst van de situatie roept premier Alexander De Croo vrijdag alle hoofdrolspelers vervroegd bijeen.

Mensen met een mondkapje in Brussel.

Mensen met een mondkapje in Brussel.

Het zogeheten Overlegcomité van de verschillende regeringen zou eigenlijk pas half december bijeen komen, maar vanwege een steeds luidere roep om extra maatregelen komt er nu vrijdagochtend een spoedberaad. Na afloop van het overleg volgt doorgaans een persconferentie.

De Vlaamse omroep VRT meldt dat deskundigen van het Belgische OMT pleiten voor een sluiting van scholen en sportcentra voor een periode van 10 dagen. Verder adviseren de experts om de sluitingstijd voor horeca te vervroegen naar 20.00 uur.

De coronasituatie zorgt voor steeds meer problemen bij onze zuiderburen. Zo zijn er alleen al in Vlaanderen ruim honderd scholen gesloten vanwege besmettingen en schrapt spoorbedrijf NMBS extra treinen door uitval van personeel. Ook de zorgsector slaat alarm vanwege de hoge druk bij huisartsen en ziekenhuizen.

Minder streng

Het aantal besmettingen in België neemt nog altijd toe, maar volgens experts stijgt het aantal nieuwe gevallen wel minder snel. In vergelijking met Nederland zijn de maatregelen in België minder streng. Zo zijn restaurants en cafés open tot 23.00 uur en kunnen toeristen in Brussel met een mondkapje op nog gewoon naar de kerstmarkt.

De Vlaamse premier Jan Jambon wil tijdens het coronaberaad oproepen om alle binnenevenementen tot half december te annuleren. Federaal minister Frank Vandenbroucke (Volksgezondheid) is voorstander van extra maatregelen in het onderwijs.