Nieuws/Buitenland
461489619
Buitenland

Tien bewakers gedood bij schietpartij in gevangenis Mexico

CIUDAD JUÁREZ - In de Mexicaanse stad Ciudad Juárez aan de Amerikaanse grens zijn in een staatsgevangenis gevangenen met vuurwapens met elkaar en bewakers in gevecht geraakt. Mexicaanse media melden dat er zeker veertien doden zijn gevallen en dat naar schatting dertig gedetineerden wisten te ontsnappen. Tien van de veertien omgekomen slachtoffers zijn volgens plaatselijke media bewakers die naar het zich laat aanzien zijn geëxecuteerd.

De overige vier doden waren gevangenen. Het is niet duidelijk hoe ze zijn omgekomen. Volgens sommige media werden twee ontsnapte huurmoordenaars in de buurt na hun ontsnapping door de gemeentelijke politie doodgeschoten.

De schietpartij in de stad circa 1500 kilometer ten noorden van Mexico-Stad was tijdens bezoekuren, wat tot grote paniek onder de bezoekers leidde. Militaire eenheden hebben naar eigen zeggen de toestand inmiddels onder controle weten te brengen, maar van officiële zijde heerst verder nog vrijwel totale stilte over de schietpartij. Net als de militairen heeft de burgemeester van de stad, Cruz Pérez Cuellar, wel gezegd dat de toestand onder controle is en dat inmiddels vijf ontsnapte gevangenen weer zijn opgepakt.

Mexicaanse gevangenissen zijn vaak het toneel van bloedige excessen. De bureaucratie heeft een eufemisme voor ’gevangenis’ en noemt de overbevolkte penitentiaire inrichtingen bij voorkeur ’staatscentra voor sociale herplaatsing’. Het door crimineel geweld en corruptie geplaagde land telt naar schatting minstens 225.000 gevangenen van wie er circa 40 procent nog niet in een proces zijn veroordeeld en een proces kan jaren op zich laten wachten.