Nieuws/Binnenland
461552
Binnenland

Wijncolumn Pieter Nijdam

Rosé voor de leg

GEEN - Leuk,  die positieve reacties op de column van vorige week. Een beetje een bevestiging dat rosé helemaal terug is van weggeweest. Terecht, gezien de stijgende kwaliteit van de gemiddelde rosé in de schappen van de supermarkt.

De mooiste rosé komt nog steeds uit de Oude Wereld. Het diepe Franse zuiden en het Spaanse noorden hebben kennelijk de meest geschikte druiven, bodem en klimaat. Met de voortschrijdende kennis van de wijnmaker kunnen we al die factoren samenvatten tot het begrip 'terroir'.

Op de Adviespagina's in deze Weekeinde staat bij de zomerwijnen van 2013 een rijtje van de beste rosés van het moment. Bijna allemaal uit 2012, de laatste oogst (op het noordelijk halfrond).

Dat is geen toeval. Rosé moet immers fris, fruitig en vief zijn, dus drinken we die zo jong mogelijk. Laat u niet in de luren leggen door een slijter die het tegendeel beweert. Hij wil gewoon zo snel mogelijk af van zijn 2011 en het liefst voor de volle mep.

Maar er zijn uitzonderingen! We moeten ze met een lampje zoeken. Rosé uit kleine appellations zoals Bandol, Palette en Tavel kunnen gemakkelijk vier à vijf jaar mee. Sterker nog, ze worden er juist beter van. De eerlijkheid gebiedt te vermelden dat dit geen doorsnee rosé is. We hebben het over flessen van al snel vijftien tot twintig euro.

Maar soms kun je ook in deze prijsklasse mazzel hebben. Uitgerekend Gall & Gall, die er een handje van heeft om hun 2011's zo lang mogelijk in de schappen te houden, biedt een 'oudere' rosé van uitzonderlijke kwaliteit aan.

Château d'Aquéria 2010 komt uit Tavel, een wijngebiedje vlak boven Avignon dat is gespecialiseerd in rosé ver voordat die mode werd. Hij is vrij donker van kleur dankzij het hoge percentage grenache. Syrah, mourvèdre, cinsault, clairette, bourboulenc en picpoul doen de rest. Aardbei, framboos en kersen springen het glas uit, heerlijk aromatisch met een snufje witte peper. Momenteel twee voor de prijs van één (€12,99). Kennelijk denken de heren van Gall dat 2010 te oud is.

Een buitenkansje, want d*Aquéria kunt u gerust nog drie jaar wegleggen, als u daarop tenminste kunt wachten.