Nieuws
461876
Nieuws

Relatiedeskundige geeft advies

Pesten

Of je nu een relatie hebt of single bent, onze relatiedeskundige Sylvia van der Spek helpt jou op weg in je liefdesleven. Sylvia is relatiecoach, relatietherapeut én single coach en beantwoordt elke week op onze site jouw prangende vragen op liefdesgebied.

Hallo Sylvia,

Ik heb het artikel gelezen over die 25-jarige vrouw die bang was voor mannen.

Het artikel heeft nogal wat in mij losgemaakt. Ik heb het omgekeerde meegemaakt, ik was tot voor heel kort bang voor vrouwen. Op school ben ik vaak door meisjes gepest, wat mij de verkeerde les heeft geleerd: je gevoelens tegenover vrouwen voor je te houden. Tegenover mannen uitte ik ze ook niet, want mannen onder elkaar spreken bijna nooit over hun gevoelens. Tenzij ze heel concreet zijn n.a.v. iets dat ze gemeenschappelijk ervaren hebben, maar diepere gevoelens kon ik met niemand delen.

Ik heb ook geen hulp durven zoeken, twintig of dertig jaar geleden hoefde je dat als man niet te doen. Ik kon dus geen kant op met mijn gevoelens. Ik heb altijd wel een zwak gehouden voor charmante vrouwen, maar was tegelijkertijd bang voor ze. Durfde ze niet te "close" te laten komen. Je kunt het zo zien, dat ik 30 jaar in een virtuele gevangenis heb geleefd. Met mannen kon ik delen wat mannen gewoonlijk onder elkaar delen, met vrouwen bijna niets. Mijn gevoel zat al die jaren op slot. Ik ben nu 47 en nog steeds single, dat geheel tegen mijn zin.

Pas recentelijk heb ik mij over mijn angsten ten aanzien van vrouwen durven heen zetten. Ik heb nu fijne gesprekken met ze. Waar ik mee worstel zijn zaken als intimiteit en -op zeer grote afstand- seks. Ik heb grote behoefte aan intimiteit - knuffelen en strelen- , voor seks is het nog veel te vroeg. In mijn netwerk zitten vrijwel uitsluitend mannen aan wie ik dit soort vragen natuurlijk niet voorleg. En je vraagt ook een wildvreemde vrouw niet om zo'n "gunst".

Heb jij tips hoe ik dit moet aanpakken?

Groeten,

K.

Beste K.,

Wat ontzettend jammer dat jij je zo gevangen hebt gevoeld. Als je gepest wordt heeft dat vaak verstrekkende gevolgen, zonder dat de pesters dat door hebben. Helaas, kun je hier niets meer aan doen en moet je omgaan met wat je er nu aan kunt doen om het pesten niet langer jouw leven te laten beïnvloeden. Stap in jouw eigen kracht.

Het is gelukkig tegenwoordig niet meer zwak om hulp te zoeken. En dus raad ik jou aan om dat ook te doen. Net zoals bij de 25-jarige vrouw moet je eerst iets doen aan jouw angst. Ook voor jou geldt dat EMDR een mogelijke oplossing zou kunnen zijn voor jouw angst.

Maar wat ik ook begrijp is, dat door deze angst jouw seksuele ontwikkeling is achtergebleven. Jij bent echt niet de enige, die hiermee worstelt. Er zijn ook vrouwen, die hiermee worstelen. Een vrouw die op het seksuele vlak al verder ontwikkeld is, gaat voor jou veel te snel. Dat geef je zelf ook aan. Over het algemeen is de kans groter dat jij je op je gemak gaat voelen bij iemand, die net zo ver is als jij op dat gebied en ook nog veel te ontdekken heeft. Alleen staat dat bij deze dames niet op hun voorhoofd. Dus bij deze roep ik dames op, die net zoals K. een zelfde geschiedenis hebben om een mail naar K. aan de redactie te sturen. Wij zullen alle mails doorsturen naar hem. Het is in ieder geval fijn, denk ik, om met deze dames te mailen over wat je hebt meegemaakt. Wie weet lukt het je bij hen wel om je open te stellen. Je zult wellicht in hen een lotgenoot vinden. En wie weet zit de ware er bij!

Groetjes

Sylvia

www.relatieraadsel.nl

STEL JE VRAAG

Heb jij te maken met relatiehobbels of wil je als single relatieadvies? Mail onze relatiedeskundige via vrouwinternet@telegraaf.nl o.v.v. 'Vraag aan Sylvia'. Wie weet wordt jouw vraag op liefdesgebied binnenkort in deze rubriek behandeld.