Nieuws
461979
Nieuws

Nederlandse moeder wil meer kinderen

Moeders in Nederland willen meer kinderen dan dat zij krijgen. Gemiddeld hopen zij op 2,3 kinderen, maar ze krijgen er minder dan 2. Nederland is niet het enige land waar dit voorkomt. In veel Oost-Europese landen lopen de verschillen tussen wens en werkelijkheid zelfs nog verder uit elkaar. Oost-Europese dames krijgen slechts de helft van het aantal kinderen dat ze zouden willen.

Nederlandse onderzoekers van het Interdisciplinair Demografisch Instituut zijn erachter gekomen dat het opleidingsniveau in Nederland daarbij een verschil maakt. Hebben de ouders een hogere opleiding, dan zal hun kinderwens sneller uitkomen. “Waarschijnlijk doordat de hoog opgeleide mannen beter in staat zijn hun gezin te onderhouden”, zegt Simon de Bruijne van het onderzoeksinstituut.

Opa en oma

Wat in Nederland ook vaak meespeelt, is de vraag of grootouders in de buurt wonen. Als dat zo is, komen er vaak meer kinderen, omdat zij - indien nodig - de opvang kunnen verzorgen. Blijkbaar spelen de ouders van de moeders vooral een grote rol. De ouders van de vader laten het vaak afweten.