Nieuws
462104
Nieuws

Regering neemt serieuze maatregelen

Chatten over pesten

OSS - Scholen worden bij wet verplicht pesten tegen te gaan, zo staat in het plan van aanpak dat staatssecretaris Dekker van Onderwijs en de kinderombudsman Marc Dullaert begin deze week presenteerden. Mike Matheeuwsen (14) en Enrico Tan (11) zijn hartstikke blij met dit nieuws.

Zelf werd Mike ook gepest. Daarom heeft hij samen met zijn vriend de site www.gepest-worden.nl opgericht. Samen hebben ze al meer dan 3000 jongeren die ook gepest worden geholpen over de mail, telefoon of chat. „Kinderen praten nu eenmaal makkelijker tegen andere kinderen”, zegt Mike „en chatten is laagdrempelig voor ze.”

Slecht geslapen

Nee, een training hebben ze er niet voor gehad, vertellen de twee vrienden op Enrico's zolderkamer. Mike: „Ik weet hoe het voelt om gepest te worden en we geven kinderen tips hoe ze hulp kunnen vinden.” Soms is het wel wat heftig voor ze. Mike: „We hebben een keer de politie in moeten schakelen. Er was iemand die dreigde met zelfmoord. Mijn moeder is met die jongen aan de telefoon gebleven en wij hebben de politie gebeld en zijn adres doorgegeven. Gelukkig komt dit bijna nooit voor, maar die nacht heb ik wel slecht geslapen.”

De hulplijn is alleen na schooltijd te bereiken, tot een uur of tien. De jongens zitten dan klaar volgens een ingenieus roulatiesysteem met andere kinderen, die zich op hebben gegeven als vrijwilliger. Mike: „We hebben ook psychologen aan wie we het kunnen overdragen als dat nodig is, maar meestal komen we er zelf wel uit.”

Pestprotocol

In de maandag bekend gemaakte plannen staat onder andere dat scholen vanaf nu een bewezen effectief antipestprogramma moeten gaan gebruiken dat veel verder gaat dan het veel vrijblijvendere pestprotocol dat nu al verplicht is. Verder moet er ook een pestcoördinator worden aangesteld.

De inspectie gaat controleren of scholen zich aan de regels houden. Wat vinden de jongens van deze plannen? Mike: „Het lijken me goede ontwikkelingen, maar het moet nog breder worden getrokken. Ik vind ook dat je ouders moet aanspreken. Die zouden er meer betrokken bij moeten zijn, dat hun kind pest. Die hebben net zo goed invloed.” Enrico is het er mee eens. „School heeft alleen tijdens schooltijd zeggenschap.”

Kijk voor meer informatie op www.gepest-worden.nl

Lees het hele verhaal vandaag op de pagina VROUW in de Telegraaf van vandaag

Brengen deze maatregelen het pesten inderdaad terug? Wat moet er allemaal gebeuren? Denk je dat kinderen kinderen het beste kunnen helpen zoals deze twee jongen proberen?

Praat met ons mee!