Nieuws/Binnenland
462405329
Binnenland

Rotterdam wil volledig vuurwerkverbod invoeren

Rotterdam - Voor de komende jaarwisseling is voor Rotterdam een algeheel vuurwerkverbod in de maak.

De VVD maakte bekend ook voor een verbod te zijn nadat de afgelopen jaarwisseling weer bol stond met vuurwerk gerelateerde incidenten. Daarmee is er in de Rotterdamse raad een meerderheid voor een vuurwerkverbod.

Ommezwaai VVD

Fractievoorzitter Vincent Karremans verklaart de ommezwaai van zijn partij, die altijd fel gekant is tegen een verbod op vuurwerk. „Het was dit jaar niet veel heftiger dan de jaren ervoor, maar het was de zoveelste jaarwisseling met ellende. Bij het Oogziekenhuis werden achttien mensen met oogletsel binnengebracht, in meerdere delen van de stad werden containers en auto’s in de brand gestoken”, aldus Karremans.

Zijn eigen vriendin heeft gewerkt op de spoedeisende hulp en beklaagde zich al over de ’warzone’ die de stad is ten tijde van oud en nieuw.

Er is nog wel een groot voorbehoud naar een algeheel verbod. Omdat er wettelijk geen mogelijkheid is om onderscheid in vuurwerk aan te wijzen in de algemene plaatselijke verordening (apv, moet alles, of niets in de ban.

Budget voor professionele vuurwerkshows

De groep knallers in de Maasstad wil Karremans tevreden stellen met ander vermaak dan zelf losgaan met vuurwerk. „Een voorwaarde voor onze instemming met een verbod is wel dat er een substantieel bedrag wordt vrijgemaakt voor de organisatie van professionele vuurwerkshows in alle veertien wijken van de stad, zodat elke Rotterdammer nog steeds kan genieten van vuurwerk. Maar wel op een veilige en verantwoorde manier. De burgemeester heeft in een persoonlijk gesprek met mij hier instemmend op gereageerd.”

"Voorwaarde is wel dat er bedrag wordt vrijgemaakt voor professionele vuurwerkshows in alle veertien wijken van de stad"

Burgemeester Ahmed Aboutaleb liet weten het voorstel te steunen. Hij rekent op een landelijk verbod. Vorig jaar werd de apv in Rotterdam aangepast, waardoor er vuurwerkzones kwamen. Toch bracht dat geen soelaas. In de vuurwerkvrije zones werd er lustig op los geknald en het verbod bleek moeilijk te handhaven.

Hulpdiensten juichen

Vanuit de hulpdiensten is met gejuich gereageerd, al stipte een raadslid van Leefbaar Rotterdam al aan dat vuurwerkliefhebbers uit Rotterdam naar omliggende gemeenten kunnen, zoals Barendrecht en Capelle aan den IJssel, en de hulpverleners dan op andere plekken dezelfde problemen zullen ondervinden zonder een landelijk verbod.

De 29-jarige Irene vindt het een goed idee dat er mogelijk een vuurwerkverbod in haar stad komt. „Vuurwerk levert veel schade op. Het zorgt voor drukte op de eerste hulp met patiënten en voor dieren is het ook heel vervelend. Ik vind het zelf ook niet fijn om op straat te lopen als er wordt geknald. Daarnaast scheelt het ook nog eens veel rommel op straat.”

’Zijn ze gek geworden?’

De 23-jarige Azizi uit Rotterdam-Zuid daarentegen baalt. „Dit kán niet. Zijn ze gek geworden?”, zegt de Rotterdammer. „Er moet met oud en nieuw worden geknald. Dat is iets uit mijn jeugd, van vroeger, en dat moet blijven. Ik wil elk jaar met de jaarwisseling knallen.”

"Er moet met Oud en Nieuw geknald worden"

De 22-jarige Sarah vond de discussie over vuurwerk in eerste instantie onzin. „Maar daar ben ik echt van teruggekomen. Dit jaar vierde ik oud en nieuw in het centrum en dat leek wel een oorlogsgebied. Het was levensgevaarlijk. Ik ben nu echt voor een verbod.”

Rachid Benhammou is blij dat de kogel door de kerk lijkt. „De laatste keer dat ik zelf vuurwerk heb afgestoken, was ik nog een kind”, vertelt de 46-jarige Rotterdammer. Negatieve ervaringen zoals schade of letsel heeft hij niet. „Maar de ellende lijkt elk jaar groter te worden. Voor hulpverleners, dieren en ouderen is een verbod heel fijn.”